EU vil sætte militæret ind mod menneskesmuglere

Skrevet af admin

18/05/2015

Dagens topnyheder

Der mangler stadig et vigtigt mandat fra FN's Sikkerhedsråd, før EU kan gå så langt som ønsket og destruere de både, der bliver brugt til at transportere migranter over Middelhavet.

Mens de venter på det, ventes EU-landenes udenrigs- og forsvarsministre mandag på et fælles møde i Bruxelles at godkende de formelle rammer for en kommende flådeoperation.

Danmark kan ikke være med på grund af det danske forsvarsforbehold.

Men forsvarsminister Nicolai Wammen (S) varsler ved ankomsten til mødet, at han senere mandag vil meddele et øget dansk bidrag til EU's grænsebevogtning i Middelhavet, der foregår som del af Frontex-samarbejdet.

- Det vil være et vigtigt bidrag, som vil være med til at styrke indsatsen i Middelhavet, så vi bedre kan hjælpe de mennesker, der er i nød dernede, siger Wammen.

Den kommende flådeoperation er endnu ikke beskrevet i detaljer. Men ministrene ventes at godkende en operation i flere faser, hvoraf det kun er de mest vidtrækkende med egentlig destruktion af både, der kræver et mandat fra FN's Sikkerhedsråd.

Den første fase går ud på at indsamle informationer om bådene med henblik på at kunne bringe dem ud af spillet, endnu inden de samler migranter op på Libyens kyst.

Det vil ifølge det skriftlige oplæg fra EU's Udenrigstjeneste også være muligt at borde, beslaglægge og omdirigere både, der sejler i internationalt farvand uden nationalt flag.

Men hvis bådene befinder sig inden for libysk område, eller hvis de i internationalt farvand sejler under for eksempel libysk flag, kan man ikke røre dem uden enten at have mandat fra FN's Sikkerhedsråd eller Libyens regering.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, har de seneste uger lobbyet for at sikre opbakningen i FN. Hun siger mandag i Bruxelles, at hun ikke er stødt på "betydelig politisk modstand" i sikkerhedsrådet.

- Jeg tror, at hvis vi træffer en beslutning her i dag, så er det mere sandsynligt, at FN's Sikkerhedsråd vil træffe en beslutning i henhold til kapitel syv, siger Mogherini med henvisning til den del af FN-Pagten, der kan bruges til mandat til militæroperationer.

/ritzau/