Europæisk rente er historisk lav og tilmed negativ

Den Europæiske Centralbank sænker sin rente til et historisk lavt niveau på 0,15 procent for at fremme den økonomiske vækst, oplyser banken med chefen Mario Draghi i spidsen.

Samtidig er indlånsrenten blevet sænket, så den nu for første gang nogensinde er negativ på minus 0,1 procent.

Beslutningen om den historisk lave rente kommer dog ikke bag på finansverdenen.

- Rentebeslutningen var i vid udstrækning forventet, efter at ECB-direktør Draghi efter det seneste rentemøde i maj sagde, at ECB var klar til at handle i juni, siger cheføkonom ved Sydbank, Jacob Graven, i en kommentar.

- Siden da er den i forvejen kritisk lave inflation i eurozonen faldet yderligere til kun 0,5 procent og dermed langt under ECB's målsætning på knap to procent. Den kritisk lave inflation i eurozonen er den direkte årsag til, at renten nu bliver sat ned, siger han.

Pernille Bomholdt Nielsen, der er analytiker i Danske Bank, kalder det "gode nyheder for europæisk økonomi" og ser det som et skridt på vejen til at knække kurven og få inflationen til at stige i Europa.

- ECB har netop taget et historisk skridt og introduceret negative renter. Det er et klart signal om, at de vil bekæmpe den meget lave inflation i euroområdet, siger hun.

Den negative indlånsrente betyder, at bankerne i Eurozonen skal betale for at have deres penge stående i centralbanken. Dermed kopierer ECB en dansk variation, da Nationalbanken fra juli 2012 til april i år netop kørte med negative renter.

ECB's opgave er blandt andet at føre en pengepolitik, der sikrer en inflation på lige i underkanten af to procent. Det har den ikke været siden begyndelsen af 2013. Et estimat fra Eurostat viste tirsdag, at inflationen faldt til 0,5 procent i maj.

Lav inflation er et stort problem for væksten, fordi det får forbrugerne til at holde på pengene i stedet for at bruge dem - fordi de regner med, at priserne bliver lavere.

ECB pillede senest ved renten i november 2013.

/ritzau/

 

Dagens Gossip