Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sprængte nærmest rammerne for tid og rum, da han i oktober lovede danskerne, at Danmark ikke vil tilslutte sig en fælles EU-asylpolitik, medmindre vælgerne giver grønt lys for det ved en ny folkeafstemning.
Garantien gælder, understregede statsministeren, "til solen brænder ud". Men trods de astronomiske dimensioner er det et fåtal af vælgerne, der tror på, at befolkningen vil blive spurgt forud for en eventuel dansk tilslutning til fælles europæiske asylregler.
Det viser en meningsmåling, Voxmeter har lavet for Ritzau.
18,6 procent af de 1009 adspurgte i målingen - eller mindre end hver femte - siger, at de tror på statsministerens garanti.
68,8 procent svarer derimod, at de ikke tror på garantien om, at vælgerne vil blive spurgt ved en separat folkeafstemning, hvis Danmark skal med i fælles EU-regler på området, mens resten erklærer sig i tvivl.
Garantien har fået opbakning af Socialdemokraterne og De Konservative, og statsministeren gentog da også løftet, da han mandag for alvor skød gang i ja-kampagnen på et pressemøde på Marienborg sammen med en lang række interesseorganisationer.
- Det her er ikke en afstemning om EU's asyl- og flygtningepolitik. Der er givet en meget håndfast garanti, der er skrevet ind i lovgivningen om, at hvis vi på et tidspunkt skulle ønske at tilvælge noget på det område, så skal der en ny dansk folkeafstemning til, siger Lars Løkke Rasmussen.
Spørgsmål: Målingen viser, at kun hver femte af de adspurgte tror på garantien. I hvor høj grad er din egen troværdighed på spil ved denne her afstemning?
- Jeg er glad for, at du refererer den måling, for selvfølgelig kan man fæste lid til den garanti.
- Vi er en stribe partier, der anbefaler et ja, og vi er også enige om, at et ja ikke skal bruges, til at man melder sig ind i flygtninge- og asylpolitikken. Og hvis det skal ske, så skal der en ny dansk folkeafstemning til, lyder det fra statsministeren.
- Det står simpelthen i bemærkningerne til det lovforslag, som Folketinget har vedtaget, og dermed har det fuldstændig samme styrke, som det nationale kompromis, som nu har været gældende i 23 år, og som er årsagen til, at vi skal have folkeafstemning, siger Løkke.
/ritzau/