Fagforeninger afviser skyld i psykisk skadeboom

Skrevet af admin

14/07/2014

Dagens topnyheder

Når antallet af anmeldte psykiske erhvervssygdomme er steget med mere end 60 procent siden 2010, er det ikke fagforeningernes skyld.

Både Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforening (Bupl) og Danmarks Lærerforening (DLF) afviser, at man i stigende grad opfordrer medlemmerne til at anmelde psykiske erhvervsskader.

Faktisk forøger man gange at tale dem fra det, fordi anerkendelsesprocenten er meget lav. Kun 4,1 procent fik medhold i 2013.

- Vi sørger altid for at rådgive om konsekvenserne af at anmelde en skade, hvor udsigten til at få medhold er lille.

- Det er pokkers ubehageligt at vente på udfaldet af en arbejdsskadesag. Det tager evigheder, og man føler, at man bliver betvivlet i alt. Det er bare ikke rart, og slet ikke hvis man i forvejen har en knækket psyke.

- Derfor siger vi også til folk, at de skal overveje, om de har kræfterne til det. Ellers skal de lade være, siger Jacob Gjedde, der er konsulent hos Danmarks Lærerforening.

Han kan derfor ikke genkende udlægningen fra sociologiprofessor Tage Søndergaard Kristensen.

Professoren giver i mandagens udgave af Morgenavisen Jyllands-Posten udtryk for, at der er opstået en "industri" omkring arbejdsskader, der lever af at få antallet af anmeldelser i vejret, herunder altså fagforeningerne.

Men den påstand afviser Mette Larsen, der er faglig sekretær i Bupl.

- De fleste anbefalinger om at anmelde en psykisk arbejdsskade kommer fra de praktiserende læger, og så kontakter medlemmerne os.

- Mange bliver faktisk vrede, når vi fortæller dem, hvor dårlige chancerne er for at få anerkendt en psykisk arbejdsskade, men selvfølgelig bakker vi dem op, hvis de alligevel ønsker at gå videre med en sag, siger hun.

Begge fagforeninger mener derfor, at den bedste forklaring på de stigende tal må være, at arbejdsmiljøet er blevet dårligere.

Af psykiske lidelser er det kun posttraumatisk stress, der optræder på Arbejdsskadestyrelsens fortegnelse over erhvervssygdomme.

For alle andre diagnosers vedkommende er det op til den, der ansøger om at få anerkendt en arbejdsskade, at bevise, at den udelukkende er opstået i kraft af vedkommendes arbejde.

/ritzau/