FAKTA: Det har whistleblower-udvalget undersøgt

Skrevet af admin

13/05/2015

Dagens topnyheder

Regeringens eget ekspertudvalg, der skulle vurdere fordele og ulemper ved en whistleblowerordning, har i en rapport fra sidste måned advaret mod at indføre en whistleblowerordning ved lov.

Udvalget anbefaler i stedet, at man i den enkelte myndighed overvejer, om man skal etablere en whistleblowerordning i myndigheden.

Onsdag var justitsminister Mette Frederiksen (S) i åbent samråd i Folketingets Retsudvalg om emnet.

Hun sagde, at regeringen ingen holdning havde til emnet så længe, der er en betænkning i høring.

I rapporten stod der blandt andet:

* Udvalget skulle vurdere, om der er behov for lovgivning om offentligt ansattes ytringsfrihed, en styrket informations- og rådgivningsindsats eller andre administrative tiltag for at understøtte offentligt ansattes ytringsfrihed.

* Udvalget har også set på, om der er behov for øget ansættelsesretslig beskyttelse af offentligt ansatte, der anvender deres ytringsfrihed.

* Et enigt udvalg mener, at der er behov for en fortsat og løbende informationsindsats om offentligt ansattes ytringsfrihed.

* Samtidig peger et stort flertal i udvalget på, at der ikke er behov for at lovgive om offentligt ansattes ytringsfrihed eller meddeleret.

* Udvalget er mere delt med hensyn til, om der bør gennemføres en yderligere ansættelsesretslig beskyttelse af offentligt ansatte.

* Et enig udvalg mener, at der ikke bør gennemføres lovgivning. Udvalget har i den forbindelse opstillet nogle generelle retningslinjer om, hvordan whistleblowerordninger i den offentlige forvaltning kan etableres og administreres.

Kilde: Justitsministeriet

/ritzau/