FAKTA: Det vil regeringen bruge statens penge på i 2015

Regeringen fremlægger tirsdag sit forslag til en finanslov for 2015. Samlet vil statens udgifter løbe op i 707 milliarder kroner mod 689 milliarder kroner i år. Mange af milliarderne bruges til lønninger i staten, bloktilskud til kommunerne, husleje og andre faste udgifter.

Men regeringen vil bruge flere penge på:

* Sundhedsområdet:

- Der afsættes fem milliarder kroner til området fra 2015-18. Pengene skal blandt andet bruges til styrket kræftbehandling og målrettet behandling af personer med en kronisk sygdom.

- Psykiatrien skal løftets via satspuljerne med i alt 2,2 milliarder kroner frem til 2018.

- Kommunerne får i 2015 tilført 350 millioner kroner til at styrke den kommunale sundhedsindsats.

* Arbejdsmarkedet:

- Loftet over fradrag for fagforeningskontingent forøges til 6000 kroner om året.

- Der afsættes 100 millioner kroner årligt til en regional uddannelsespulje.

- Der laves en pulje på 150 millioner kroner årligt til arbejdsløse med færrest eller forældede kompetencer.

* Offentlige investeringer:

- De offentlige investeringer udgør næste år knap 43 milliarder koner i alt.

- Der er afsat 28,5 milliarder kroner til jernbanen. Pengene skal blandt andet nedbringe rejsetiden mellem Danmarks fem største byer til en time.

* Uddannelse:

- Regeringen afsætter 1,5 milliarder kroner ekstra til uddannelsesområdet i 2015. Pengene skal blandt andet bruges et løft i midlerne til ungdomsuddannelser og videregående uddannelser samt øvrige uddannelser og SU.

Der afsættes 0,6 milliarder kroner ekstra til blandt andet voksen- og efteruddannelse, produktionsskoler, folkehøjskoler.

- Reform af erhvervsuddannelse: Regeringen har indgået aftale om initiativer for knap 3,6 milliarder kroner frem til 2020.

- De offentlige forskningsmidler udgør 21,4 milliarder kroner i 2015. Det svarer til 1,09 procent af BNP.

* Bedre vilkår for socialt udsatte:

- Satspuljen for 2015 er på cirka 485 millioner kroner. Pengene skal blandt andet bruges til at forebygge kriminalitet blandt socialt udsatte, svage ældre og integration.

* Grøn omstilling:

- Regeringen har indgået aftale om at oprette en investeringsfond med en statsgaranti på to milliarder kroner. Fonden skal yde lån til grønne projekter.

- Der oprettes en pulje til grøn innovation på i alt 80 millioner kroner fra 2015-2018, der skal gå til udvikling af miljø- og klimavenlige teknologier i små og mellemstore virksomheder.

- Regeringen afsætter knap 150 millioner kroner fra 2014-2017 til renere luftkvalitet.

* Udviklingsstøtte:

- Regeringen vil bruge 620 millioner kroner mere på udviklingsstøtte. Dermed fastholdes niveauet for udviklingsbistand på 0,83 procent af BNI.

- Pengene skal i det kommende år prioriteres til blandt andet at bekæmpe fattigdom med "bæredygtig vækst og anstændige job", hjælpe folk i nød og fremme FN's 2015-mål: kvinder, uddannelse og sundhed samt oplyse, inddrage og engagere danskerne i udviklingssamarbejdet.

* Udkantsdanmark:

- Der afsættes knap 200 millioner kroner i 2015 til nedsættelse af færgetakster for erhvervstransport til og fra danske øer, fuldt momsfradrag for hotelovernatninger samt udvidet befordringsfradrag for pendlere i udkantskommuner.

- Herudover afsættes der midler fra 2016 og frem til at forlænge nedrivningspuljerne samt til en pulje til kystturisme.

* Øvrige initiativer

- På kulturområdet afsættes der penge til genetablering af Frihedsmuseet, og der afsættes 145 millioner kroner fra 2015-2017 til at støtte kulturhovedstadsprojektet i Aarhus.

* Reserve på 1,5 milliarder kroner til konkrete velfærdsforbedringer med videre. Reserven udmøntes i forbindelse med finanslovforhandlingerne.

Kilde: Finansministeriet og Udenrigsministeriet

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip