FAKTA: Hvor står Ukraine og østlandene på EU-vejen

Meldingen fra Ukraines regering torsdag om, at den indstiller arbejdet med at forberede en handels- og associeringsaftale med EU kommer bare en uge, inden aftalen skulle have været underskrevet.

Det skulle efter planen ske 28.-29. november på et topmøde i Vilnius i Litauen mellem EU og seks tidligere sovjetrepublikker, der udgør EU's østlige partnerskab.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hovedparten af de øvrige EU-landes politiske ledere ventes at deltage i topmødet.

De seks lande er på forskellige stadier i deres politiske, demokratiske og økonomiske udvikling, og der er derfor relativt stor forskel på, hvor tæt EU vil samarbejde med de respektive lande.

* UKRAINE

Der ligger en stort set færdig frihandels- og associeringsaftale klar til underskrift i Vilnius - hvis ellers Ukraine forinden lever op til tre konkrete krav fra EU.

Det drejer sig om politiske og juridiske reformer samt ophøret af selektiv retfærdighed - symboliseret ved fængslingen af oppositionsleder Julia Timosjenko.

* MOLDOVA

Frihandels- og associeringsaftalen er færdigforhandlet og ventes formelt at kunne indledes i Vilnius og underskrives i efteråret 2014.

* GEORGIEN

Frihandels- og associeringsaftalen er færdigforhandlet og ventes formelt at kunne indledes i i Vilnius og underskrives i efteråret 2014.

* ARMENIEN

Frihandels- og associeringsaftalen er færdigforhandlet og var egentlig planlagt at skulle sættes i gang ved Vilnius-topmødet. Den er dog sat på standby, da Armenien undervejs har meldt sig klar til at gå i toldunion med Rusland.

* ASERBAJDSJAN

Har som det eneste af landene ikke udtrykt ønske om at blive medlem af EU. Forhandlingerne om en associeringsaftale uden frihandel er i gang, men det går trægt.

* HVIDERUSLAND

Der er i øjeblikket ingen aftaler om hverken associering eller frihandel på bordet. Det er uklart, hvem der skal repræsentere Hviderusland i Vilnius, da en stor del af den politiske top er nægtet indrejse i EU.

(Kilde: Radio Free Europe/Radio Liberty)

/ritzau/

 

Dagens Gossip