FAKTA: Hvorfor en nationalpark på Sjælland?

Nationalpark Skjoldungernes Land omfatter den sydlige del af Roskilde Fjord og landarealer omkring og syd herfor, som forbinder fjordlandskabet med de midtsjællandske skove omkring Hvalsø.

* Naturen:

- Der er et fuglerigt fjordlandskab i og omkring Roskilde Fjord, der er et meget vigtigt internationalt yngle- og rasteområde for svømme- og vadefugle.

- Områdets væsentligste naturtyper omfatter fjord- og kystnatur, lysåben natur og skov.

- De store stats- og tidligere kongeskove ved Bidstrup, som er Sjællands næststørste skovområde, kommer til at ligge i nationalparken.

* Kulturarven:

- Gammel Lejre var i oldtiden landets magtcentrum og er et unikt kulturhistorisk område. Resterne af vikingetidens store haller, gravhøje og skibssætninger i Gammel Lejre er af international arkæologisk interesse. Ifølge sagnene var det her, Skjoldungerne regerede og samlede Danmark.

- Fjorden har haft afgørende betydning som ressource og transportvej tilbage til stenalderens sæsonbopladser omkring Kattinge Vig og Bognæs.

- De værdifulde kulturspor og kulturmiljøer ligger meget tæt og tilføjer nationalparken et unikt præg med sammenhæng til Roskilde by og domkirken, der er udpeget som verdensarv.

* Landskabet:

- Det var den seneste istids smeltevand, der var med til at danne et net af dale, og herved fremkom Roskilde Fjord.

- Den smeltende is efterlod et stærkt kuperet dødislandskab, som nu indeholder mange søer og mosehuller.

- Det ujævne landskab har været langt sværere at opdyrke end de flade morænesletter, og derfor er landskabet mod syd domineret af skove og overdrev.

Kilde: Miljøministeriet.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip