FAKTA: Japan og landets politiske system

Skrevet af admin

14/12/2014

Dagens topnyheder

Japans vælgere går søndag til stemmeurnerne for at pege på, hvem der skal styre landet fremover. Bliv her klogere på landets og dets politiske struktur.

* Geografi: Japan består af fire store og tusindvis af mindre øer. Det samlede areal udgør 377.960 kvadratkilometer. Japan har mere end 110 vulkaner og ligger i et område, hvor der er risiko for kraftige jordskælv, som kan udløse tsunamier.

* Befolkning: 127 millioner mennesker. De fleste bor nær kysten og i nogle af verdens tættest befolkede byer. Japan har en aldrende befolkning, da landet ligger i verdenseliten, når det kommer til den forventede levealder, mens fødselsraten blot ligger på 1,43 børn per kvinde.

* Hovedstad: Tokyo.

* Sprog: Japansk.

* Økonomi: Japan er verdens tredjestørste økonomi ifølge Verdensbanken. Landet eksporterer særligt biler, elektronik, stål og kemiske produkter. Modsat importerer Japan meget olie, gas og kul. Valutaen er yen.

* Det politiske system:

- Japan er et parlamentarisk demokrati. Siden Anden Verdenskrig har kejseren i landet ikke haft en politisk rolle, men fungerer som "symbol på det japanske folks sammenhold".

- Parlamentet (Diet) har to kamre: underhuset og overhuset. Underhuset er det mest magtfulde kammer, og det er her premierministeren udpeges.

- Ved søndagens valg reduceres antallet af pladser i underhuset med fem, så det kommer til at bestå af 475 medlemmer, der bliver valgt for fire år. 295 af kandidaterne vælges fra såkaldte enkelt-plads distrikter, mens 180 vælges ud fra en proportionel repræsentation.

- Overhuset har 242 medlemmer, der hver sidder for seks år. Valg til overhuset bliver holdt hver tredje år, hvor halvdelen af pladserne er på valg.

* Valgsystemet:

- Japanske vælgere kan stemme, fra de fylder 20 år.

- 104 millioner indbyggere er stemmeberettigede.

- I alt 1191 kandidater fra ni partier og adskillige uafhængige kandidater stiller op til valget 14. december.

- Hver vælger sætter to krydser: Et ud for en kandidat og et ud for et parti.

Kilde: AFP

/ritzau/