FAKTA: Jobbeskrivelse for EU's udenrigschef

Jobbet som EU's repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik - populært kaldet EU's udenrigschef - har været britiske Catherine Ashtons siden 2009.

Lørdag har EU's stats- og regeringschefer på et topmøde i Bruxelles udpeget deres kandidat til at efterfølge hende - nemlig den italienske udenrigsminister Federica Mogherini.

Den nye udenrigschef skal godkendes af EU-Parlamentet sammen med resten af den nye EU-kommission, før hun formelt er valgt og kan tiltræde 1. november.

Med jobbet som udenrigschef følger masser af diplomati og møder både i og uden for EU.

Vedkommende skal:

* Koordinere de forskellige redskaber, som EU har at gøre godt med i udenrigspolitikken: Udviklingsstøtte, handel, humanitær bistand og krisehåndtering.

* Sørge for enighed mellem de 28 EU-lande og deres respektive prioriteter. Det sker hovedsageligt igennem månedlige møder med udenrigsministrene, hvor udenrigschefen er mødeleder.

* Jævnligt mødes med EU's stats- og regeringschefer i Det Europæiske Råd.

* Repræsentere EU i internationale fora så som FN.

* Lede Det Europæiske Forsvarsagentur og EU's Institut for Sikkerhedsstudier.

Historien bag stillingen:

* Catherine Ashton er EU's første udenrigschef og blev tildelt posten i november 2009.

* Jobbet blev oprettet i forbindelse med Lissabontraktaten. Tanken var at få en person, der kan koordinere EU's udenrigspolitik og sikkerhedspolitik og gøre udenrigspolitikken mere konsekvent og sammenhængende.

* Stillingen kombinerer rollen som næstformand i EU-Kommissionen og udenrigskommissær samt rollen som formand for Rådet for Udenrigsanliggender, som består af EU-landenes udenrigsministre.

* Udenrigschefen bliver støttet i arbejdet af Tjenesten for EU's Optræden Udadtil, EEAS, som blev oprettet 1. januar 2011 ved at fusionere EU-Kommissionen og ministerrådets afdelinger for udenrigspolitik.

* Udenrigschefen er såkaldt "dobbelthattet". Det er den eneste EU-embedsmand, der er ansat både i rådet og kommissionen. Derfor er udnævnelsesproceduren også anderledes end for de øvrige topjob.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip