FAKTA: Over 50 lande bekæmper nu Islamisk Stat

Skrevet af admin

26/09/2014

Mest læste i dag

En lang række lande deltager i den USA-ledede indsats i Syrien og Irak. Indsatsen er blandt andet militær og skal bekæmpe Islamisk Stat og andre militante grupper. Derudover der også en humanitær indsats, som skal hjælpe de mange tusinde mennesker, der er truet eller sendt på flugt i Irak og Syrien.

Herunder kan du se, hvilke lande der deltager i henholdsvis den militære og humanitære indsats.

* Den militære indsats:

USA: Har udført 198 luftangreb mod Islamisk Stat siden 8. august og har sendt flere end 800 såkaldte militærrådgivere til Irak.

Storbritannien: Ifølge premierminister David Cameron vil Storbritannien også deltage i luftangreb i Irak, og der ser ud til at være opbakning blandt et flertal i parlamentet, når beslutningen bliver truffet fredag. Derudover har Storbritannien givet løfter om at sende våben for 1,6 millioner pund (15,2 millioner kroner) til de kurdiske styrker i det nordlige Irak.

Frankrig: Har gennemført luftangreb mod IS i Irak og støtter kurderne i det nordlige Irak med våben. Præsident Hollande har understreget, at Frankrig ikke vil gå militært ind i Syrien.

Bahrain, Jordan, Qatar, Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien: Bistår USA's militære indsats med blandt andet bombetogter mod Islamisk Stat. Derudover har Oman også lovet støtte.

Belgien og Holland: Stiller hver seks F16-kampfly til rådighed til kampen mod Islamisk Stat, men de to landes indsats vil være begrænset til Irak.

Canada: Har sendt 69 specialsoldater til Irak for at rådgive og assistere landets sikkerhedsstyrker. Premierminister Stephen Harper siger, at landet muligvis vil opjustere den canadiske antiterror-indsats efter konkrete trusler fra IS.

Australien: Landets transportfly har afleveret våben til kurdiske styrker. Australien bidrager yderligere med 600 soldater, der har base i De Forenede Arabiske Emirater, men landet vil ikke sende kampsoldater til Irak.

Tjekkiet: Har tilbudt våben til den irakiske hær og træning til de kurdiske styrker.

Tyskland: Regeringen vil hjælpe den kurdiske hær militært, men har udelukket at deltage i luftangreb eller en landlig offensiv mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.

Albanien, Italien og Polen: Har sendt militærudstyr til den kurdiske hær. Polen har også i stort omfang hjulpet med nødhjælp til flygtninge.

Estland: Har doneret én million artillerigranater til de irakiske og kurdiske styrker.

Danmark: Stiller med et Herkules-transportfly.

* Den humanitære bistand (i parentes beløbet i millioner amerikanske dollar):

Japan (7,8), Schweiz (10), Norge (6), Danmark (3,8), Australien (4,6).

Finland, Ungarn, Irland, Italien, Luxembourg, New Zealand, Sydkorea og Spanien har også givet tilsagn om humanitær støtte gennem FN's nødhjælpsorganisation Ocha.

Tyrkiet stiller indtil videre med 100 lastbiler med nødhjælp og har oprettet en flygtningelejr nær grænsen til Irak. Samtidig afviser landets regering ikke at hjælpe militært.

Kilde: AFP

/ritzau/