FAKTA: Sådan blev Dong-aktier solgt til Goldman Sachs

Skrevet af admin

24/04/2015
Tidligere Dong-direktør Andres Eldrup stiller sig op i koret af kritikere, der revser salget af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.Beregninger har rejst tvivl om den reelle markedsværdi, da dele af det statsejede energiselskab Dong Energy i 2014 blev solgt til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs og pensionsselskaberne ATP og PFA.* Finansministeriet beregnede i 2013, inden dele af selskabet blev solgt, at Dong Energy var 31,5 milliarder kroner værd.* Imidlertid steg selskabets værdi ifølge nye beregninger til 52,5 milliarder kroner kort efter salget på grund af gunstige britiske tilskud til havmølleparker.* I oktober 2013 besluttede den danske stat gennem en aktieudvidelse at sælge 19 procent af aktierne i Dong Energy til investeringsbanken Goldman Sachs for otte milliarder kroner.* Samtidig købte pensionsfonden ATP og pensionsselskabet PFA aktier for tre milliarder kroner og ejer nu henholdsvis fem og to procent af selskabet.* Staten havde før aktiesalget en ejerandel på 81 procent i Dong Energy. Den faldt efter salget til omkring 60 procent.* Når ledelse og medarbejdere i Dong Energy har udnyttet deres aktieoptioner, falder statens ejerandel til 57 procent.* Februar 2013: Dong-ledelsen indleder en pengejagt, der skal skaffe seks til ni milliarder kroner ekstra i egenkapital.* Oktober 2013: Finansministeriet når til enighed om vilkårene for et kapitalindskud i Dong Energy på i alt 11 milliarder kroner fra ATP, PFA Pension og Goldman Sachs.* Januar 2014: SF forlader regeringen efter store interne uroligheder i forbindelse med Dong-salget.* Samme eftermiddag godkendes aftalen endeligt i Folketingets Finansudvalg. Det sker med et flertal bestående af regeringen (med SF, red.), Venstre og De Konservative.Kilder: Aalborg Universitet, Politiken, Berlingske, Børsen, Jyllands-Posten, Finansministeriet.

Dagens topnyheder

Tidligere Dong-direktør Andres Eldrup stiller sig op i koret af kritikere, der revser salget af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Beregninger har rejst tvivl om den reelle markedsværdi, da dele af det statsejede energiselskab Dong Energy i 2014 blev solgt til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs og pensionsselskaberne ATP og PFA.

* Finansministeriet beregnede i 2013, inden dele af selskabet blev solgt, at Dong Energy var 31,5 milliarder kroner værd.

* Imidlertid steg selskabets værdi ifølge nye beregninger til 52,5 milliarder kroner kort efter salget på grund af gunstige britiske tilskud til havmølleparker.

* I oktober 2013 besluttede den danske stat gennem en aktieudvidelse at sælge 19 procent af aktierne i Dong Energy til investeringsbanken Goldman Sachs for otte milliarder kroner.

* Samtidig købte pensionsfonden ATP og pensionsselskabet PFA aktier for tre milliarder kroner og ejer nu henholdsvis fem og to procent af selskabet.

* Staten havde før aktiesalget en ejerandel på 81 procent i Dong Energy. Den faldt efter salget til omkring 60 procent.

* Når ledelse og medarbejdere i Dong Energy har udnyttet deres aktieoptioner, falder statens ejerandel til 57 procent.

* Februar 2013: Dong-ledelsen indleder en pengejagt, der skal skaffe seks til ni milliarder kroner ekstra i egenkapital.

* Oktober 2013: Finansministeriet når til enighed om vilkårene for et kapitalindskud i Dong Energy på i alt 11 milliarder kroner fra ATP, PFA Pension og Goldman Sachs.

* Januar 2014: SF forlader regeringen efter store interne uroligheder i forbindelse med Dong-salget.

* Samme eftermiddag godkendes aftalen endeligt i Folketingets Finansudvalg. Det sker med et flertal bestående af regeringen (med SF, red.), Venstre og De Konservative.

Kilder: Aalborg Universitet, Politiken, Berlingske, Børsen, Jyllands-Posten, Finansministeriet.