FAKTA: Sådan foregår Folketingets åbningsdebat

Skrevet af admin

09/10/2014

Dagens topnyheder

Folketingspolitikerne har nu haft to dage til at gruble over statsministerens åbningstale. Torsdag skal folketingsforsamlingen så debattere talen i folketingssalen - og det kan vare helt til de sene aftentimer.

* Åbningsdebatten tager afsæt i statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) tale ved Folketingets åbning efter sommerferien.

* Derfor handler diskussionerne som udgangspunkt om de planer, regeringen har for det kommende folketingsår samt rigets almindelige tilstand - og hvad der ellers optager folketingsmedlemmerne på dagen.

* Ofte vil åbningsdebatten i løbet af kort tid samle sig om ganske få temaer som for eksempel vækst, udlændingepolitik og gymnasier.

* Partiernes politiske ordførere får ordet i rækkefølge efter størrelsen på deres folketingsgruppe, og én efter én holder de hver deres ordførertale. Efter hver ordførertale er der debat, hvor alle folketingsmedlemmer kan stille spørgsmål til den aktuelle ordfører.

Privatistindlæg

* Når alle partiernes ordførertaler er afsluttet, har andre end ordførerne adgang til at komme med et indlæg fra talerstolen. De kaldes for privatistindlæg, og også her er der bagefter adgang til korte bemærkninger.

* Derefter får statsministeren ordet, hvorefter alle medlemmer kan komme med korte bemærkninger (her har ordførerne også fortrinsret).

* Hvis ordførerne ønsker det, går åbningsdebatten videre til anden runde. Her har hver ordfører taletid til et nyt indlæg, og bagefter er der igen adgang til korte bemærkninger. Anden runde sluttes også af med et indlæg fra statsministeren.

* Åbningsdebatten begynder klokken 10:00 og trækker ofte ud til midnat (kun afbrudt af frokost- og middagspauser).

* Folketingspolitikerne kunne sidste år først gå hjem klokken 23 efter en 13 timer lang åbningsdebat. I 2011 varede åbningsdebatten hele 15 timer.

Kilde: Folketingets hjemmeside - www.ft.dk

/ritzau/