FAKTA: Sådan skal verdens lande nå frem til klimaaftale

Skrevet af admin

15/06/2014

Mest læste i dag

* 190 lande har fra 4. til 15. juni været til FN-klimamøde i Bonn. Deltagerne var embedsmænd, men som noget nyt var to dage, den 5.-6. juni, afsat til en ministersession.

* Mens tidligere forhandlinger har været præget af mistillid, skulle der ifølge klimaorganisationer have været konstruktive forhandlinger på mødet.

* Særlig vigtigt var det, at USA inden mødet kom med et udspil om at beskære CO2-udslippet med 30 procent inden 2030, set i forhold til niveauet i 2005, ligesom Kina for første gang har antydet, at landet vil påtage sig absolutte CO-reduktioner.

* Konturerne af, hvad en aftalen skal indeholde, skulle være ved at tegne sig. Blandt andet er der ved at være enighed om, at der skal et element af finansiering til ulandenes omstilling med i aftalen, hvilket der tidligere har været stor uenighed om.

* Mødet var en mellemstation op til årets ministerkonference om klimaet, COP20. Den holdes i Perus hovedstad, Lima, i december.

* Ifølge den aftalte køreplan skal der på klimatopmødet COP21 i Paris i 2015 indgås en ny global klimaaftale for alle lande. Målet er at begrænse opvarmningen af Jorden til højst to grader over førindustrielt niveau.

* Et afgørende stridspunkt er fortsat, hvor stor en reduktion vækstlandene skal forpligte sig til. I Kyoto-aftalen fra 1997 var det kun industrilandene, der skulle skære CO2-udslippet, mens store ulande som Kina, Indien, Brasilien og Sydafrika gik fri.

* Nu skal vækstlande i den tredje verden sammen med de rige lande reducere CO2-udledningen, og alle skal bidrage til, at sårbare lande kan tilpasse sig tørke, oversvømmelser og ekstremvejr.

Kilder: Klima- og Energiministeriet, Folkekirkens Nødhjælp, FN's klimasekretariat (UNFCCC)

/ritzau/