FAKTA: Se de nye EU-regler for roaming og internetadgang

Skrevet af admin

27/10/2015

Mest læste i dag

Europaparlamentet har tirsdag vedtaget en lov om forbud mod roamingafgifter og nye regler, der regulerer adgangen til internettet. Her kan du se, hvad det går ud på.

* Roaming:

Roamingafgifter på telefonopkald, sms'er og internetadgang fra mobiltelefonen i andre EU-lande vil blive afskaffet fra 15. juni 2017.

Prisen falder dog allerede yderligere næste år, hvor roaming fra 30. april 2016 ikke må overstige 0,05 euro i minuttet for opkald, 0,02 euro for en sms og 0,05 euro per megabyte ved internetforbrug.

Loftet for afgifter på indgående samtaler vil blive besluttet senere i år og forventes at blive klart lavere end for udgående samtaler.

Hvis mobilselskaberne kan bevise, at de ikke kan få dækket deres omkostninger, og at det fører til hjemlige prisstigninger, kan de nationale tilsynsmyndigheder - i Danmark er det Erhvervsstyrelsen - give lov til at indføre mindre tillæg, så omkostningerne kan blive dækket.

For at beskytte teleindustrien mod misbrug som "permanent roaming", vil mobilselskaberne få mulighed for at opkræve et mindre gebyr, der er lavere end de nuværende lofter, på særligt stort forbrug.

De nøjagtige detaljer på det punkt vil senere blive fastlagt af EU-Kommissionen og tilsynsmyndighederne på telekommunikationsområdet.

* Adgang til internettet:

Internetudbydere skal behandle al trafik på lige vilkår.

Det betyder, at de ikke må blokere for indhold, applikationer og ydelser fra udvalgte afsendere og modtagere, medmindre det er nødvendigt for at overholde retskendelser og love, forhindre overbelastning af netværk eller bekæmpe cyberangreb.

Et mobilselskab vil dog stadig kunne tilbyde specialiserede ydelser som for eksempel en højere internetkvalitet for visse tjenester, men kun hvis det ikke har indflydelse på den generelle internetkvalitet.

Internetudbydere skal give forbrugere, som er i gang med at tegne abonnement på fastnet eller mobilt internet, præcise oplysninger om, hvilke hastigheder de kan forvente på download og upload. Leverer udbyderne ikke det lovede, har forbrugeren ret til kompensation.

Kilde: Europaparlamentet

/ritzau/