FAKTA: Se EU-topmødets dagsorden

Skrevet af admin

24/10/2013

Mest læste i dag

EU-landenes stats- og regeringschefer er fra torsdag eftermiddag og frem til fredag middag samlet i Bruxelles til et af deres ordinære topmøder, hvor de sammen udstikker de overordnede retningslinjer for deres europæiske samarbejde.

Dette er hovedpunkterne på deres formelle dagsorden:

* DEN DIGITALE ØKONOMI:

En del af den så bittert eftertragtede økonomiske vækst og de manglende job ventes at kunne høstes ved at gøre borgere, virksomheder og myndigheder bedre til at kommunikere, arbejde og handle elektronisk.

Det handler både om at lægge kabler, fordele radiofrekvenser, uddanne computernørder, beskytte data og forenkle regler.

Lederne vil pege på, hvad de synes haster mest og give pejlemærker for det, de tror, landene faktisk kan enes om.

* ØKONOMI OG SOCIALPOLITIK:

Kampen mod ungdomsarbejdsløshed har stadig topprioritet som led i EU's stræben efter vækst, beskæftigelse og bedre konkurrenceevne.

En anden vigtig prioritet er at sikre, at små og mellemstore virksomheder får nemmere ved at låne penge og tiltrække investeringer - blandt andet med hjælp fra Den Europæiske Investeringsbank.

EU og det indre marked har brug for love og regler. Men topmødet tager en snak om, hvorvidt regelbyrden kan lettes, og nogle love kan forenkles.

* DEN ØKONOMISKE OG MONETÆRE UNION:

Topmødet gør kort status over, hvordan det går med ØMU-samarbejdet og planerne om at udbygge det.

Det indebærer også en debat med chefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, om et par knaster i forhandlingerne om ny bankunion. Det bliver op til økonomi- og finansministrene at løse de konkrete problemer.

* EU'S ØSTLIGE PARTNERSKAB:

EU-lederne afstemmer deres forventninger til et topmøde om en måned med Armenien, Georgien, Ukraine, Hviderusland, Moldova og Aserbajdsjan. Størst fokus er på Ukraine og EU's krav for at ville underskrive en handels- og associeringsaftale.

* MIGRATION:

I lyset af den nylige flygtningekatastrofe ud for Lampedusa i Italien debatterer topmødet kontrollen af EU's grænser, asylpolitik samt indsatsen i og samarbejdet med flygtninges oprindelses- og transitlande. Lederne ser på, hvordan de eksisterende EU-værktøjer kan bruges mere effektivt.

/ritzau/