FAKTA: Svært at komme i Folketinget som løsgænger

Skrevet af admin

29/05/2015

Mest læste i dag

Nationalpartiet igangsætter sin nødplan for at komme i Folketinget.

Partiet opgiver at få de påkrævede 20.260 godkendte vælgererklæringer for at kunne stille op til det kommende folketingsvalg, som afholdes 18. juni.

Partiets kandidater vil som nødplan nu stille op som løsgængere, hvilket kun kræver 150 underskrifter i opstillingskredsen, men det er meget vanskeligt at blive valgt til Folketinget uden for partierne:

* Et folketingsmedlem, som ikke er medlem af en partigruppe, kaldes en løsgænger.

* Normalt bliver folketingsmedlemmer løsgængere, fordi de bliver uenige med deres partigruppe, og derefter enten vælger selv at forlade partigruppen eller også bliver smidt ud af partigruppen.

* Hvis en enkeltperson uden at være tilknyttet et parti vil vælges ind i Folketinget, kræver det over 20.000 personlige stemmer.

* 20.000 personlige stemmer var nok til at komme i top-10 blandt de politikere, der blev valgt ind i Folketinget ved det seneste valg i 2011.

* Socialdemokraten Bjarne Laustsen fik 18.733 personlige stemmer i Nordjyllands Storkreds og snuppede 10.-pladsen. Den nuværende justitsminister, Mette Frederiksen (S), fik 21.847 personlige stemmer i Københavns Omegns Storkreds som nier på listen.

* Det er kun lykkedes for komikeren Jacob Haugaard at blive valgt til Folketinget som løsgænger uden tilknytning til et parti. Det var ved valget i 1994. Han fik 23.253 personlige stemmer i den daværende Aarhus Amtskreds. Han var løsgænger indtil valget i 1998.

* Hans Schmidt var teknisk set opstillet som løsgænger ved valget i 1953, men i praksis opstillet og valgt ind som repræsentant for det tyske mindretal. Han blev ved de efterfølgende folketingsvalg i 1957 og 1960 valgt ind for Slesvigsk Parti.

Kilder: Folketingets hjemmeside.

/ritzau/