FAKTA: Uklarhed om uafhængigt Skotlands plads i EU

Skrevet af admin

18/09/2014

Dagens topnyheder

Hvis de skotske vælgere torsdag stemmer for at rive sig løs fra unionen med Storbritannien, stemmer de også for et politisk program, der vil have et uafhængigt Skotland med i Den Europæiske Union.

Men det er endnu uklart, om og i givet fald hvordan det løfte kan opfyldes.

JURAEN:

* EU-traktatens artikel 50 definerer reglerne for et helt medlemslands udtræden af unionen. Der står intet om, hvordan man håndterer det, når en del af et nuværende medlemsland bryder ud af landet og vil være med i EU som en ny nation.

* EU-Kommissionen henviser til traktatens artikel 49, der handler om optagelsen af nye lande - en proces, der ofte tager år eller årtier, og som kræver fuld enighed blandt medlemslandene. Det er et krav, at alle nye medlemmer går med i både euroen og Schengen-samarbejdet.

* De skotske nationalister henviser til traktatens artikel 48, der handler om, hvordan de nuværende medlemslande kan justere deres indbyrdes forhold. De vil beholde det britiske pund og blive uden for Schengen.

HOLDNINGERNE:

* EU-Kommissionens afgående formand, José Manuel Barroso, sagde i februar, at Skotland automatisk ryger ud af EU, hvis det bliver selvstændigt. Og at det vil være "ekstremt svært, om ikke umuligt" for det nye land at blive lukket ind igen. Bemærkningen har mødt kritik og er ikke blevet gentaget.

* Skotlands Nationale Partis leder, Alex Salmond, har sagt, at det vil være "absurd" at smide Skotland ud efter 41 år i EU.

TIDSPLANEN:

* Nationalisterne sigter mod selvstændighed i marts 2016. Indtil da skal forhandles en gnidningsfri overgang med at vikle sig ud af Storbritannien og ind i EU. De satser på en overgangsordning, hvor Skotland i en kortere periode opfører sig og bliver behandlet som et EU-land, hvis det tager længere tid at få juraen helt på plads.

* Kommende EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker har sagt, at han ikke forestiller sig nogen ny udvidelse af EU i løbet af sin femårige mandatperiode. Det er dog uklart, om den skotske situation er omfattet af dét løfte.

FORTILFÆLDENE:

* Ingen.

* Algeriet forlod EF, da landet i 1962 blev uafhængigt af Frankrig. Algeriet bevarede i en del år flere fordele fra EU-medlemskabet, men det var ikke aktuelt at søge egentligt medlemskab.

* Grønland blev medlem af EF, da Danmark blev optaget i 1973. Efter indførelsen af hjemmestyret i 1979 stemte grønlænderne sig ud. Grønland forlod formelt det europæiske samarbejde i 1985, og forholdet er nu reguleret af en særtraktat.

/ritzau/