Falsk vaccine-historie florerer: Nu bliver den afvist

Foto: Shutterstock.

På de sociale medier løber der lige nu en historie rundt om, at mange mennesker er døde efter covid-vaccination. Men der er tale om en forkert udlægning og tolkning af tallene, lyder det fra Statens Serum Institut.

Lige nu spreder en historie på de sociale medier, hvor det lyder, at tusindvis af mennesker er døde i Danmark efter, at de er blevet vaccineret mod covid-19. Men den er ikke rigtig.

Læs også

Puk Elgård deler sørgelig nyhed

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI). 

Siden årsskiftet er 2.423 mennesker døde inden for 30 dage efter 1. vaccine stik, mens 1.992 er døde inden for 30 dage efter 2. vaccine stik. Disse tal er fejlagtigt blevet udlagt som om, at disse mennesker er døde af vaccinen. Men det er ikke korrekt, skriver SSI. 

Kender ikke dødsårsagerne

SSI kender ikke dødsårsagerne. Men da der i langt overvejende grad er tale om gamle mennesker og udsatte borgere, så vil dødsårsagerne givetvis også være de helt normale for grupperne, lyder det. Derfor er det altså forkert at konkludere, at de i alt 4.415 mennesker er døde af vaccinen.

En situation med underdødelighed

SSI oplyser, at til sammenligning dør der normalt omkring 22.500 mennesker i Danmark over den samme periode. Lige nu er der et meget lavt dødstal i Danmark, så reelt er Danmark i en situation med underdødelighed.

Det skyldes blandt andet, at den sædvanlige influenzaepidemi er udeblevet som følge af covid-19-restriktionerne og den mindre kontakt mellem mennesker, skriver SSI. 

Uventet død efter vaccination skal naturligvis indberettes som en mulig alvorlig bivirkning fastslår SSI. Sådan at Lægemiddelstyrelsen kan vurdere om der er en sammenhæng med vaccination. Du kan se Lægemiddelstyrelsens samlede oversigt over indrapporterede bivirkninger efter vaccine her. 

Læs også

Nu advares der: Her risikerer danskerne at sidde i kø i den kommende tid