Farlig bakterie i udbrud i hele landet

Skrevet af Julie Møller

09/10/2020
I 2012-13 skyldtes et udbrud med hepatitis A i Danmark frosne jordbær, der var produceret i Nordafrika og solgt i supermarkeder i Norden. Foto: Shutterstock.com
I 2012-13 skyldtes et udbrud med hepatitis A i Danmark frosne jordbær, der var produceret i Nordafrika og solgt i supermarkeder i Norden. Foto: Shutterstock.com
Der er smittede i hele landet, og smittekilden er indtil videre ukendt.

Dagens topnyheder

Der er tale om et udbrud af hepatitis A i Danmark. Statens Serum Institut (SSI) efterforsker lige nu et langstrakt sygdomsudbrud af smitsom leverbetændelse forårsaget af infektioner med hepatitis A-virus.

Smitten sker primært ved indtagelse af mad og drikkevarer, som er blevet forurenet med afføring fra en person, der er smittet med hepatitis A, men i det aktuelle tilfælde er smittekilden stadigvæk ukendt.

Udbruddet omfatter 16 patienter, 9 kvinder og 7 mænd i alderen 17-78 år, der er blevet syge fra april til september 2020. Patienterne er bosat over hele landet, og 13 har været indlagt på hospitalet. 

For at undersøge smittekilden til udbruddet har SSI snakket med patienterne i forhold til at afdække, hvordan de er blevet syge. De indledende samtaler har vist, at patienterne ikke har været ude at rejse, ikke kender hinanden og at de ikke havde deltaget i fælles begivenheder. Det tyder derfor på, at smittekilden er en fælles fødevare, som er blevet solgt i hele landet, oplyser SSI på deres hjemmeside.

Symptomerne på hepatitis A

Hvis man bliver ramt af hepatitis A-virus, kan det vise sig ved pludseligt indsættende feber, kvalme, træthed og mavesmerter. Efter nogle dage kan der optræde gulsot med gulfarvning af huden og af det hvide i øjnene. Urinen bliver mørk/porter-farvet, og afføringen bliver lys/kitfarvet. Voksne kan få disse symptomer i én til flere uger, hvorefter de har overstået infektionen og er livslangt immune.

Oftest kommer man sig selv, og der optræder ikke et kronisk forløb. Enkelte er syge i en længere periode på flere måneder, men mange får blot meget milde symptomer, oplyser SSI.

I meget sjældne tilfælde kan sygdommen blive alvorlig og resultere i leversvigt, hvilket giver en risiko for at dø. Det sker dog meget sjældent og næsten udelukkende hos personer, som i forvejen er alvorligt syge.

Tidligere udbrud i Danmark

Hepatitis A-infektion er ikke en sygdom, der ofte giver anledning til sygdomsudbrud i Danmark, påpeger SSI. I visse dele af Asien, Afrika og Sydamerika finder man hyppigt vand og fødevarer, hvorfra smitten kan overføres til mennesker.

Seneste store nationale hepatitis A-udbrud i Danmark fandt sted i 2017-18 med 27 syge. Dengang var smittekilden var dadler importeret fra Iran og solgt i Rema1000. 

I 2012-13 registreredes et stort fødevarebårent udbrud med hepatitis A i Danmark med 71 registrerede patienter. Dengang var udbruddet en del af et nordisk udbrud, og smittekilden var frosne jordbær produceret i Nordafrika og solgt i supermarkeder i Norden, skriver SSI.