Fattiges børn dumper oftere til afgangsprøven

Skrevet af admin

24/12/2014

Mest læste i dag

Er pengene små derhjemme, bliver karaktererne også små i skolen.

13 procent af børn af ikke-fattige forældre dumper til 9. klasses afgangsprøve. Er forældrene fattige, stiger dumperisikoen til 26 procent, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, ifølge Politiken.

Dermed har børn i fattige familier dobbelt så stor risiko for at dumpe – eller ikke bestå, som det rettelig hedder. I folkeskolen kan man nemlig ikke dumpe i den forstand, at man så skal gå om.

Men får eleverne under 02 i dansk og matematik, kan de ikke blive optaget på en ungdomsuddannelse. Analysen ser netop på karakterer ved afgangsprøver i dansk og matematik for børn, som er startet i 9. klasse i 2002-2012.

Forskellen på fattige og ikke-fattige børns chance for at bestå tyder på, at fattigdom stresser børn, mener AE.

- Når pengene har svært ved at slå til i familien, har man ikke råd til at leve på samme måde som andre børn, siger Lars Andersen, der er direktør i AE, til Politiken.

- Der mangler måske en mobiltelefon og en computer, og der er mere pres på familien, så omsorgen for børnene bliver mindre, fortæller han.

Den udlægning bekræfter man hos Red Barnet, som har talt med fattige børn om deres egne oplevelser.

- De bekymrer sig for familiens økonomi og holder deres egne behov tilbage, siger Kirsten Lund Larsen, national chef i Red Barnet, til Politiken.

- De lader være med at tage kammerater med hjem, fordi de skammer sig, og de holder sig ude af ting i skolen, der koster penge. Det kan ikke undgå at lægge et ekstra pres på dem, fortæller hun.

Både den generelle fattigdom og børnefattigdom er faldet lidt det seneste år, efter en mangeårig stigning i antallet af økonomisk fattige, oplyser AE i rapporten "Fordeling og Levevilkår 2014".

Der er i dag omkring 40.000 mennesker, som i tre år har levet under den danske fattigdomsgrænsen ifølge rapporten.

/ritzau/