Fem skarpe til klimaminister Rasmus Helveg om COP20

Skrevet af admin

14/12/2014

Dagens topnyheder

Klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R) er netop kommet hjem efter COP20-klimakonferencen i Peru, hvor 195 nationer er blevet enige om et slutdokument, der opfordrer til handling forud for COP21-topmødet i Paris til næste år.

Spørgsmål: Du sagde inden COP20 i Lima, at du ville have en plan med hjem for, hvordan vi reducerer klimapåvirkninger frem mod 2020. Har du fået en konkret plan med hjem?

- Jeg har ikke fået en lige så god plan med hjem, som jeg havde håbet, men jeg har fået noget.

- Det, jeg har fået, er en forpligtelse fra alle lande til at gå ind i klimakampen, hvor det hidtil kun har været de rige lande, der har skullet reducere deres udslip, så jeg synes, at jeg har fået masser at arbejde med.

- Når man går ind i en forhandling, må man indstille sig på, at man engang imellem ikke får det hele. Vi fik dog noget, og det var noget, som vi synes, var vigtigt.

Spørgsmål: Hvordan adskiller dette slutdokument sig konkret fra de andre erklæringer, der er vedtaget på de seneste klimakonferencer, for de indeholder jo mange af de samme forholdsvis vage formuleringer?

- Der er et princip om, at alle skal deltage i at få løst det her problem, hvor det før har været vedtaget, at det kun var de industrialiserede lande, der skulle gøre noget.

- Det er en meget vigtig forskel, og det kan hjælpe os meget ved de endelige forhandlinger i Paris i forhold til at tage et fælles globalt ansvar.

Spørgsmål: Hvem er det, som bremser klimaforhandlingerne på COP-konferencerne?

- Det er et stenhårdt politisk slagsmål mellem flere forskellige interesser. Nogle af de lande, som bremser, er dels de to store olieproducerende lande, og så er det en gruppe af meget indædte latinamerikanske lande.

- Der er nogle af de fattigste lande, som ikke er særligt klimaambitiøse, som gerne vil have, at vi i stedet for at bruge alle kræfterne på reduktioner af CO2 bruger kræfterne på at hjælpe dem med at tackle klimaproblemerne.

Spørgsmål: Du siger, at alle lande skal bidrage til at reducere deres CO2-udslip, så der kan indgås en aftale i Paris. Men hvorfor går industrilandene ikke forrest ved at indfri deres løfter fra COP15 om bidrag til vækstlandenes klimatilpasning?

- Hvis der er nogle, som går forrest i det her arbejde, så er det gruppen af EU-lande, som har lagt et meget stort bidrag på bordet både i form af penge til den grønne fond og i forhold til løfter om CO2-reduktioner.

- Vi har ingenting at skamme os over i gruppen fra EU's side. Tværtimod. Vi går langt forrest, når det gælder konkret handling, og når det gælder penge.

Spørgsmål: Hvor store er chancerne for, at verden lander en klimaaftale i Paris, når det hidtil ikke har været muligt?

- Jeg er ret sikker på, at vi får en klimaaftale i Paris. Jeg er også ret sikker på, at den ikke bliver stærk nok til, at den alene kan løse verdens klimaudfordringer.

- Selv efter Paris kommer vi til at snakke om, hvordan vi kommer til at hæve ambitionsniveauet, og hvad vi kan gøre yderligere.

- Den kreds, som har mødtes i Lima, kommer ikke til at lave en aftale, der endeligt kommer til at løse verdens klimaproblemer.

/ritzau/