Ferien kan være i fare: SAS og Norwegian ramt af strejke

Skrevet af Nicolai Busekist

18/06/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Både Norwegian og SAS er blevet ramt af strejke, hvilket kan få konsekvenser for manges sommerferie.

Dagens topnyheder

Natten til lørdag har der været et sammenbrud i overenskomstforhandlingerne mellem NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisation (NFO).

Dette har nu resulteret i, at både SAS og Norwegian er blevet ramt af strejker. Det kan komme til at få konsekvenser for mange personers sommerferie – og de første personer er allerede blevet ramt af det.

Ifølge flere norske medier, herunder VG og Børsen, var overenskomstforhandlingerne gået i hårdknude. Til trods for dette, prøvede de tilstedeværende at få en aftale i stand, hvilket de gjorde flere timer efter deadline, som var ved midnat fredag aften.

Det lykkedes dog ikke, og kl. 03:50 natten til lørdag måtte rigsmægleren se i øjnene, at det ikke ville være muligt at få de to parter til at nå til enighed.

Som et resultat af dette, er flere flyteknikere nu gået i strejke, hvilket er et rigtig skidt tidspunkt for flyselskaberne, da det sker lige op til den klare højsæson for sommerferierejser.

Det er dog ikke alle flyteknikere, der er gået i strejke. Derimod lyder meldingen, at det til en start er 31 flyteknikere, der fra lørdag morgen er blevet udtaget til strejken.

Til gengæld kan det komme til at stå værre til allerede fra den 20. juni, hvor antallet af strejkende flyteknikere kan blive optrappet til 75 stk., hvilket er svarende til en fjerdedel af alle flyteknikere i Norge.

Der er flere flyselskaber, der er blevet ramt af denne strejke, hvilket omfatter både SAS og Norwegian, en også det norske flyselskab Wideøre, som er et af de største regionale flyselskaber i hele Norden.

Som det ofte er tilfældet, er det uenigheder om lønnen, der har medført, at flyteknikerne er begyndt at strejke. De kræver nemlig en lønstigning på mellem 17 og 18 procent, men det er alt for højt, lyder det fra arbejdsgiverorganisationen NHO.

Indtil videre er det kun enkelte flyafgange, der er blevet enten aflyst eller udsat, men såfremt NFO og NHO ikke kan nå til enighed i nærmeste fremtid, vil antallet af strejkende flyteknikere optrappes, hvilket kan føre til endnu flere aflyste eller udsatte afgang.