Ferierende danskere køber ind hos den lokale købmand

Skrevet af admin

17/07/2016

Dagens topnyheder

En lokal købmand er efterhånden lige så meget historie som fastnettelefoner og checkhæfter. Over de seneste årtier har supermarkeder stjålet kunderne.

Men når danskerne går på ferie, får den lokale købmand opmærksomheden. Det skriver avisen.dk, der har hyret analyseinstituttet Wilke til at gennemføre en undersøgelse af danskernes indkøbsvaner.

- At gå eller cykle til købmanden er modsætningen til det effektive, masseproducerede og upersonlige, som fylder vores hverdag, siger antropolog Jeppe Linnet til avisen.dk.

Undersøgelsen viser, at 49 procent af de 800 adspurgte danskere, køber ind i den nærmeste købmandsbutik, når de holder ferie.

Hos De Samvirkende Købmænd fortæller vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, at det er de færreste butikker, som overlever alene på turister. Omvendt er sommergæsternes indkøb en vigtig indtægtskilde for de mange.

- Men de her købmænd lever også lidt et andet liv end de købmænd, som ligger udenfor turistområderne, siger han til avisen.dk.

Den kolde og våde sommer har dog betydet, at de lokale Dagli'brugser ikke har tjent så meget som håbet, fortæller Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør i Coop.

- Der kan være ti procents forskel i omsætningen afhængig af, om det er flot sommervejr eller dårligt vejr. Det kan være ret afgørende for hele årets resultat, siger han.

Antallet af nærkøbmænd er ifølge Retail Institute Scandinavia faldet fra 1045 til 383 på ti år og andelen af det samlede dagligvaremarked fra 9,3 til 4,2 procent.

Købmandsdøden er en konsekvens af, at danskerne flytter fra land til by. Men både indbyggere og kommune har et ansvar for at skabe liv i lokalområdet, mener Anne-Mette Hjalager, der er professor på Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet.

- Rundt omkring ser vi, at lokalbefolkning tager sagen i egen hånd for at beholde deres detailhandelsbutik, siger hun og påpeger, at der flere steder er blevet samlet penge ind til initiativer for at bevare butikker, ligesom frivillige skiftes til at passe borgerejede butikker.

- Men kommunerne kan også arbejde på at gøre landsbyerne attraktive at bo i, siger hun.

42,5 procent svarer i undersøgelsen, at de kører til supermarkeder under ferien, mens 8,5 procent siger, at de tager maden med hjemmefra.

/ritzau/