Fik livet tilbage med robotskelet: Lam kvinde kan gå

Skrevet af Sol Stoffregen

10/12/2013

Dagens topnyheder

Når man er lam fra bækkenet og nedefter, kan man normalt ikke gå. Men 45-årige Amanda Boxtel fra Colorado i USA er beviset på det modsatte.

Efter en voldsom skiulykke for 21 år siden, hvor Amanda mistede følelsen fra bækkenet og ned, har hun været tvunget til at leve et liv i kørestol.

Men den invalide kvinde var fra første dag i kørestolen sikker på, at hun ville komme til at gå igen. I løbet af de næste par år gjorde Amanda alt for at leve et aktivt liv med paragliding, kajaksejlads og siddende skiløb. Det skriver DR, hvor du kan læse hele historien.

- Du føler dig fremmedgjort, når du sidder i en kørestol. Du har ikke rigtig øjenkontakt med andre mennesker. Du kigger altid op i deres næsebor - og det er også svært at omfavne folk rigtigt, siger Amanda Boxtel, som drømte om et hjælpemiddel, der kunne få hende til at gå, til DR.

En dag blev Amanda tilbudt at være testperson på et robotskelet hos virksomheden Ekso Bionics i Californien. Herfra gik det stærkt.

Først udviklede firmaet et meget mekanisk og funktionelt robotskelet på 20 kilo til Amanda. Men siden forfinede de skelettet ved at lave en 3D-scanning af Amandas krop.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

På den måde kom skelettet tættere på at være en del af Amandas krop og blev mere personligt. Og den lamme kvinde er utrolig glad for resultatet - ikke mindst fordi robotskelettet tillader hende at gå.

- Jeg føler mig ikke som en robot, jeg føler mig mere som et menneske, fordi formålet med denne teknologi er at udtrykke mennesket. Delene er blevet printet med udgangspunkt i min krop - så det føles som mit eget skelet. Det sidder bare udvendigt, siger Amanda til DR.

Amandas skelet er intelligent. Det betyder, at skelettet kun tager et skridt, når hun flytter sin vægt korrekt med en bevægelse. Skelettet er forsynet med sensorer i skeletfødderne, der har kontakt til et gyroskop (en anordning til måling baseret på principperne om impulsmoment red.) højere oppe. 

To batterier, en computer, seks led og fire motorer udgør resten af skelettet.

Amandas robotskelet koster mellem en halv og en hel million kroner. Det er Amandas drøm, at forskerne opfinder et robotskelet, der smelter sammen med hendes krop.

- Jeg tænker på slanger, der heller ikke har ben. Hvis vi kan lave noget, der er lige så slankt, sexet og sensuelt, som jeg kan tage på og opleve, at det ville smyge sig om min krop som slangeskind. Noget - der er organisk og arbejder sammen med musklerne i min krop, siger Amanda til DR.

SE VIDEOEN MED AMANDA BOXTEL, HVOR HUN VISER SIT ROBOTSKELET FREM FOR PRESSEN: