Finansrådet: Bankunion skaber ro om europæiske banker

Skrevet af admin

20/03/2014

Mest læste i dag

Hos Finansrådet i København er der glæde over, at en aftale om EU's bankunion torsdag faldt på plads i Bruxelles.

- Vi er umiddelbart positive, fordi en aftale giver ro om banksektoren i Europa, siger kontorchef i Finansrådet, Birgitte Bundgaard Madsen.

- Men vi kan ikke tage stilling til, om vi i Danmark skal tilslutte os på baggrund af det her. Djævlen ligger i detaljen, og vi har ikke set teksterne endnu, siger Birgitte Bundgaard Madsen til spørgsmålet, om Danmark skal gå med i bankunionen.

Rammerne for den sidste del af bankunionen faldt på plads mellem forhandlere fra EU-Parlamentet og det græske EU-formandskab torsdag formiddag. Den foreløbige aftale skal nu godkendes af medlemslandene og i det samlede parlament.

Fra den danske regering lyder, at aftalen om bankunionen skal ses grundigt efter, før regeringen er klar til at sige ja eller nej til dansk deltagelse.

Og samme melding lyder altså fra bankernes organisation i Danmark.

En del af aftalen er en afviklingsfond med 55 milliarder euro (godt 412 milliarder kroner) til at lukke syge banker. Fonden skal indfases over otte år.

- Vi kan se, at en af de ting, vi har lagt afgørende vægt på, er, at man forkorter indbetalingsfristen til fondene fra 10 til otte år, siger Birgitte Bundgaard Madsen.

- Det er klart, at det bidrager jo ikke til, at man skal tilslutte sig hurtigt, for det vil betyde, at bankerne skal betale mere årligt ind til en fond, end man ville skulle, hvis man stod uden for, tilføjer hun.

Finansrådet vil blandt andet lægge stor vægt på, at der ikke dukker ubehagelige overraskelser op, som danske banker risikerer at skulle være med til at betale for.

- Man skal se nærmere på aftalen, og på hvad der i øvrigt foregår rundt om i bankunionen, siger Birgitte Bundgaard Madsen.

Det betyder blandt andet, at Finansrådet vil have klarhed over, hvordan der bliver foretaget sundhedstjek af de øvrige banker, så man er sikker på, at de er sunde og raske, hvis man vælger fra dansk side at træde ind i bankunionen.

- Det er noget af det, vi lægger stor vægt på fra danske bankers side, fordi vi har betalt for den finansielle krise her i Danmark. Vi ønsker ikke at træde ind i noget, hvor der ikke er ryddet op, siger hun.

/ritzau/