Finland og Sverige med stor nyhed: Nu gør de det

Skrevet af Mathias Nielsen

25/04/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En stor nyhed fra begge lande.

Dagens topnyheder

Sverige og Finland har i kølvandet på krigen i Ukraine genovervejet, om man fortsat skal være ikke-medlem af NATO. Debatten er især blevet relevant, fordi begge lande er tæt på russiske grænser.

Vælger Rusland derfor at fortsætte sin imperalistiske fremmarch, så vil ingen af dem være fredet, da de - ligesom Ukraine - ikke er dækket af artikel 5 i NATO.

I de seneste uger har der været forskellige meldinger om, hvornår henholdsvis Finland og Sverige ville tage endelig stilling til en eventuel ansøgning om medlemskab.

Men nu er der nyt. Sverige og Finland er blevet enige om at søge om et muligt NATO-medlemskab samtidig, hvilket allerede kan ske i midten af ​​maj måned, skriver VG.

Svenske regeringskilder har bekræftet oplysningerne.

Det er også den svenske regering med statsminister Magdalena Andersson i spidsen, der skulle have ønsket, at der blev sendt en NATO-ansøgning samtidig fra de to lande, og det skulle begge lande altså nu være enige om.

En eventuel ansøgning skulle eftersigende blive afsendt i uge 20, hvilket vil være mellem 16. Og 22. maj.

Og det virker ikke utænkeligt, for i selvsamme uge skal den finske præsident, Sauli Niinistö, på statsbesøg i Sverige. Dermed vil det være oplagt at lave en fælles offentliggørelse i samme sekvens.

Hvis NATO godkender ansøgningen, så kommer begge lande dog ikke til at indtræde som medlem med det samme. Der vil formentlig være en overgangsperiode først.