Finland vil melde sig ind i NATO

Foto: Shutterstock

Længe har både Finland og Sverige overvejet, om de skal være medlem af NATO.

Finland har historisk set været neutral, når det kommer til krige rundt om i verden.

Derfor er landet heller ikke medlem af den oversøiske forsvarsalliance NATO, som en stor del af Europas lande - herunder Danmark - er medlem af. 

Læs også

Fly styrtet ned i skov: Adskillige døde

I december sidste år ønskede kun omkring 20 procent af den finske befolkning således at blive medlem af NATO, men krigen i Ukraine har ændret befolkningens holdning. 

Det skriver TV2

I april ønskede hele 68 procent af befolkningen at blive medlem af NATO, og et medlemsskab har derfor været oppe at vende i den finske regering. 

Nu har den finske præsident, Sauli Niinistö, og den finske statsminister, Sanna Marin, netop annonceret til nyhedsbureauet TT, at de har taget en endelig beslutning, som lyder på, at Finland gerne vil være en del af NATO. 

"NATO-medlemskab vil styrke Finlands sikkerhed. Som medlem af NATO vil Finland styrke hele Forsvarsalliancen. Finland skal ansøge om NATO-medlemskab som en hastesag," står der således i en fælles pressemeddelelse.

Det forventes derfor, at Finland officielt søger om NATO-medlemsskab allerede i næste uge.

Beslutningen skal dog først godkendes af det finske parlament, men det forventes ikke at blive et problem.

"Vi håber, at de nødvendige skridt, der stadig skal tages for at træffe denne beslutning, vil blive taget hurtigt inden for de nærmeste dage," har præsidenten og statsministeren således udtalt.

Også Sveriges regering har kraftigt overvejet at blive medlem på grund af den nyopståede trussel fra Rusland. 

Deres regering vil annoncere, om de ønsker at tilslutte sig NATO, på søndag.

Det vurderes, at det på sigt vil skabe stabilitet i området, hvis både Finland og Sverige bliver medlem af forsvarsalliancen.

Læs også

Vanvittig video: Der gik ild i brudeparret

 

 

Dagens Gossip