Fisk i førersædet: Forskere lærer guldfisk at køre robotbil på land

Foto: Shutterstock

Disse forskere valgte at starte en ny form for køreskole.

Formålet med undersøgelsen, der blev udført af forskere ved Ben-Gurion University of the Negev i Israel, var at finde ud af, om guldfiskens navigationsfærdigheder er universelle, eller om de er begrænset til fiskens hjemlige omgivelser. 

Med andre ord ønskede de at se, om guldfiskens navigationsfærdigheder under vandet også fungerer på land.

Læs også

Chefen opdagede hendes hemmelighed: Kort efter fik kvindelig politibetjent fyreseddel og 195.000 kroner

Da guldfisk skal være under vandet for at trække vejret, måtte forskerne bruge en kreativ metode til at teste deres færdigheder på land - og det var her, at FOV kom ind i billedet.

Det skriver NBC News

Et lille akvarium blev anbragt på et sæt hjul, og køretøjet brugte et kamera og et telemålingssystem, der flyttede hele apparatet i retningen, som guldfisken svømmede.

Videoen nedenfor viser processen i aktion:

For at teste deres evne til at finde rundt på land trænede forskerne med succes fiskene til at bevæge FOV'et mod forskellige mål for at få en belønning i form af mad.

Derefter øgede de sværhedsgraden ved at gøre opgaven sværere - f.eks. ved at ændre startpunktet.

Guldfiskene "var faktisk i stand til at betjene køretøjet, udforske det nye miljø og nå målet uanset startpunktet, alt imens de undgik blindgyder og korrigerede upræcise placeringer", skriver forskerne.

Det betyder, at fiskene var ret gode chauffører. Og det tyder på, at guldfisk måske er klogere, end mange går rundt og tror. 

"Undersøgelsen antyder, at navigationsfærdigheder er universelle snarere end specifikke for miljøet", siger ph.d.-studerende og hovedforsker Shachar Givon i en pressemeddelelse.

"For det andet viser den, at guldfisk har den kognitive evne til at lære en kompleks opgave i et miljø, der er helt anderledes end det miljø, de udviklede sig i. Som alle, der har prøvet at lære at cykle eller køre bil, ved, er det udfordrende i starten," tilføjer han.

Læs også

Politiet søger oplysninger: Mand stjal værdifuld guitar ved at gemme den i sine bukser

 

Dagens Gossip