Fiskerne er skuffede over ny fiskeriaftale

Fiskerne er skuffede over, at Folketinget i en ny politisk fiskeriaftale på 1,3 milliarder ikke afsætter en krone til erstatning for de skader, som en stor bestand af sæler påfører kystfiskeriet.

- Vi har utallige gange gjort opmærksom på, at sælerne udgør et stort problem for mange fiskere, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen.

- Her var en oplagt mulighed for at indføre en midlertidig kompensationsordning i størrelsesordenen 20-25 millioner kroner, som vi har efterlyst, siger han.

Han mener, det er sært, at politikerne ikke adresserer det store problem med sælerne, når den politiske aftale fokuserer så meget på at styrke kystfiskeriet.

Samtidig mener fiskeriformanden, at det er noget flot, når aftalen fremhæver, at der afsættes 1,3 milliarder kroner til fiskeriet.

- For dykker man ned i tallene, er der nærmere tale om 200 millioner kroner til fiskerne. Til gengæld er der 100 millioner til akvakultur, mens den resterende milliard kroner mere er penge, der flyttes rundt mellem offentlige kasser til blandt andet kontrol, administration og dataindsamling. Det er jo ikke penge, fiskerne får i hånden, siger Svend-Erik Andersen.

Han undrer sig også over, at aftalen afsætter over 280 millioner til restaurering af vandløb.

- Det er et uforklarligt stort beløb, som der ikke kommer nogen direkte styrkelse af fiskeriet ud af. Det ligner snarere et slagsmål om penge mellem fødevareministeren og miljøministeren, hvor sidstnævnte har vundet.

- Nogle af de penge kunne i høj grad have gjort gavn på fiskefartøjerne til at håndtere den store udfordring, når EU’s forbud mod udsmid af fisk træder i kraft til nytår, siger fiskeriformanden.

Aftalen er vedtaget af regeringen, Dansk Folkeparti, De Konservative, Enhedslisten, SF og Venstre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip