Flere tiltalt efter tysk techno-tragedie med 21 døde

Skrevet af admin

11/02/2014

Dagens topnyheder

21 unge havnede i en dødsfælde i en tætpakket tunnel, da Loveparade i Duisburg i juli 2010 blev forvandlet fra technofest til tragedie, der kostede de 21 livet og kvæstede flere end 500 andre.

Efter tre og et halvt års efterforskning er anklagemyndigheden i den tyske by nu klar til at stille de ansvarlige for retten.

Tirsdag har statsadvokaten rejst tiltale mod et endnu ikke offentliggjort antal personer, der på en eller anden måde var involveret i arrangementet.

Oprindeligt var 16 personer sigtet, deriblandt kommunalt ansatte, der stod for sikkerhedsgodkendelsen af technofesten og medarbejdere hos arrangøren, Lopavent.

Ifølge medierapporter skal antallet af mistænkte nu være skrumpet til 10 i anklageskriftet, seks kommunale medarbejdere og fire Lopavent-ansatte.

Til gengæld slipper blandt andre politiets indsatsleder og en Lopavent-medarbejder, der stod vagt ved indgangsslusen til technofesten, for at blive tiltalt, skriver Spiegel Online.

Statsadvokaten har ikke villet bekræfte oplysningerne, men indkaldt til en pressekonference onsdag.

- Hvis det ender på den måde, at det kun er sagsbehandlerne, der bliver til overs af de ansvarlige, vil det føre til opstandelse blandt de berørte og efterladte, siger byens ombudsmand for Loveparade-ofrene, Jürgen Widera.

Advokaten Julius Reiter, der repræsenterer 100 af de kvæstede, siger dog, at han er lettet over, at "dette hængeparti omsider får en ende".

24. juli 2010 udbrød der massepanik blandt de mange tusinder af technofans, der via en tunnel prøvede at komme ind til Loveparade-arealet på en nedlagt godsbanegård.

19 unge blev mast eller trampet ihjel, og yderligere to døde senere af deres kvæstelser.

Der var kun én ind- og udgang til den overfyldte festivalplads, og ifølge lokale medierapporter umiddelbart efter katastrofen ignorerede bystyret alle advarsler fra politi og brandvæsen.

Samtidig tøvede den daværende borgmester alt for længe med sikkerhedsgodkendelsen, som først kom samme morgen som arrangementet.

Hverken Lopavents direktør eller borgmesteren har været blandt de sigtede under efterforskningen. Borgmester Adolf Sauerland blev efter voldsom kritik tvunget til at trække sig halvandet år efter katastrofen som følge af en underskriftindsamling.

/ritzau/dpa