FN advarer: Vejrfænomenet-El Niño kan ramme hele verden

03/05/2023 21:24

Henrik R

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det berygtede vejrfænomen El Niño, kan ramme hele verden i år.

Mest læste i dag

FN har udtalt, at sandsynligheden for, at et El Niño vejrfænomen vil udvikle sig i de kommende måneder, er steget, og det kan føre til højere globale temperaturer og muligvis nye varmerekorder. FN's Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) sagde onsdag ifølge britiske The Guardian, at der nu er 60% chance for, at El Niño vil udvikle sig inden udgangen af juli og 80% chance inden udgangen af september.

Ifølge Wilfran Moufouma Okia, chef for WMO's regionale klimaforudsigelsesafdeling, vil dette ændre vejret og klimamønstrene verden over.

El Niño, der er et naturligt forekommende klimamønster, er normalt forbundet med øget varme på verdensplan samt tørke i nogle dele af verden og kraftig regn i andre. Senest opstod El Niño i 2018-19.

Siden 2020 har verden dog oplevet en usædvanlig lang La Niña-periode – El Niño's kølende modstykke – som sluttede tidligere i år og gav plads til de nuværende neutrale forhold. Alligevel siger FN, at de sidste otte år har været de varmeste nogensinde registreret, på trods af La Niña's kølende effekt over næsten halvdelen af denne periode.

WMO's generalsekretær, Petteri Taalas, udtalte i en erklæring, at La Niña "fungerede som en midlertidig bremse på den globale temperaturstigning". Nu skal verden ifølge ham forberede sig på udviklingen af El Niño. Han tilføjede, at det forventede klimamønster "højst sandsynligt vil føre til en ny stigning i den globale opvarmning og øge chancen for at slå temperaturrekorder".

Der er på nuværende tidspunkt ingen indikation af styrken eller varigheden af det kommende El Niño. Det sidste El Niño var meget svagt, men det forrige, mellem 2014 og 2016, anses for at være blandt de stærkeste nogensinde med alvorlige konsekvenser.

WMO påpegede, at 2016 var det varmeste år nogensinde registreret på grund af den "dobbeltbelastning" af et meget kraftigt El Niño-fænomen og menneskeskabt opvarmning fra drivhusgasser.

Da El Niño's effekt på de globale temperaturer normalt spiller ud året efter, det opstår, vil konsekvenserne sandsynligvis blive mest tydelige i 2024. Okia forventer en "betydelig stigning i de globale temperaturer" i de kommende to år.

Taalas påpegede, at det forventede El Niño også kan have positive effekter, idet det "kan bringe lindring fra tørken i Afrikas Horn og andre La Niña-relaterede konsekvenser". Men El Niño "kan også udløse mere ekstremt vejr og klimabegivenheder," sagde han og understregede behovet for effektive tidlige varslingssystemer "for at holde folk sikre".

Ingen to El Niño-begivenheder er ens, og deres virkninger afhænger delvist af tidspunktet på året, påpegede WMO. Organisationen tilføjede, at den og nationale meteorologiske tjenester vil overvåge udviklingen nøje.

Klimamønsteret opstår i gennemsnit hvert andet til syvende år og varer normalt ni til 12 måneder. El Niño er typisk forbundet med varmere overfladetemperaturer i havet i det centrale og østlige tropiske Stillehav.

Øget nedbør ses normalt i dele af det sydlige Sydamerika, det sydlige USA, Afrikas Horn og Centralasien, mens alvorlige tørker kan opstå i Australien, Indonesien og dele af Sydasien.

WMO bemærkede, at El Niño's varme vand om sommeren på den nordlige halvkugle også kan medføre orkaner i det centrale og østlige Stillehav, mens det kan hindre orkandannelser i Atlanterhavsbassinet.