FN-chef: Vi er ved at tabe kampen om livet

Skrevet af Mathias Nielsen

79 uger siden

|

07/11/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
FN’s generalsekretær, António Guterres, kommer i en tale ved det årlige klimatopmøde med en bekymrende melding.

Dagens topnyheder

Der er lige nu det årlig klimatopmøde i FN-regi, som i år afholdes i Egypten, det såkaldte COP27 møde.

Da det som sagt er FN, som er arrangør af konferencen, så har FN’s generalsekretær, António Guterres, da også stået for indlede topmødet med en tale omkring den globale klimasituation.

Og skal man tro Guterres, så ser det ikke godt ud. I denne tale siger Guterres blandt andet, at verden lige nu står i en kamp for livet, som man er ved at tabe.

- Vi står i et valg mellem klimasolidaritet eller kollektivt selvmord. Vi er med fuld fart på vej mod klimahelvede. Menneskeheden har et valg: at samarbejde eller gå til grunde, siger Guterres i en kort tale på COP27 i Sharm el Sheikh, skriver Ritzau.

Guterres siger, at det er nødvendigt med en pagt mellem verdens rigeste og fattigste lande for at fremskynde overgangen fra brug af fossile brændstoffer til vedvarende energi over hele kloden, og ikke kun i de rige lande.

Desuden håber Guterres på mere finansiering fra de rige lande, sådan at de fattigere lande bedre har mulighed for at reducere udslip af drivhusgasser og generelt håndtere lokale klimaudfordringer.

Især mener Guterres, at USA og Kina har et særligt ansvar, da det er verdens to største økonomier.

Det internationale samfund skal i Egypten inden for to uger nå frem til aftaler om, hvordan de værste konsekvenser af klimaforandringerne kan afværges. COP27 blev indledt i går, søndag og slutter fredag 18. november.