FN: Historisk våbenhvileaftale indgået i Myanmar

Myanmars præsident underskrev tirsdag udkastet til en national våbenhvileaftale med bevæbnede oprørsgrupper, som FN kalder et "historisk og betydningsfuldt skridt" i bestræbelserne på at få bragt årtiers borgerkrig til afslutning.

Den reformvenlige leder Thein Sein har gjort en national våbenhvileaftale til en hjørnesten i sit program for at bringe landet ud af epoken med et militært styre.

- En afslutning på kampene er inden for rækkevidde, selv om uroen fortsætter i nordlige områder, siger Thein Sein, som ved en underskrivelsesceremoni i hovedstaden understregede, at befolkningen "ønsker og forventer fred."

Den overraskende ceremoni kom i stand efter et gennembrud i fredsforhandlinger mandag, hvor både oprørere, hæren og regeringen enedes om en rammeaftale for en våbenhvile.

Der er dog ikke fastsat nogen dato for en endelig underskrivelse af en våbenhvileaftale.

FN-diplomaten Vijay Nambiar, der har ageret som international observatør i processen, siger, at "det er historisk, at regeringen i Myanmar har indgået våbenhvileaftaler med 16 etniske grupper."

Myanmar var rystet af etniske uroligheder i årtier efter uafhængighed fra Storbritannien i 1948. Etniske grupper kæmpede for selvstyre, og forskellige konflikter fik næring af rivalisering om landets rige naturressourcer.

Thein Seins overvejende civile regering, som kom til magten i 2011 efter 49 år med militært styre, har presset på for at få en våbenhvile i stand inden landets næste valg i november.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip