FN kræver undersøgelse af flykatastrofe

Skrevet af admin

18/07/2014

Dagens topnyheder

FN's Sikkerhedsråd kræver en "fuld og grundig efterforskning" af flykatastrofen i Ukraine, hvor 298 mennesker blev dræbt, da et malaysisk passagerfly blev skudt ned.

Sikkerhedsrådet opfordrer indtrængende alle parter til at give de personer, der skal undersøge katastrofen, fuld adgang til nedstyrtningsstedet.

Sikkerhedsrådet opfordrer samtidig til en våbenhvile i det østlige Ukraine, og højtstående FN-repræsentanter vil i de kommende dage besøge Kijev og Moskva for at drøfte krisen.

I en erklæring, som blev vedtaget med konsensus, bliver der henvist til aftaler i forbindelse med den internationale flytrafik, og der opfordres også til "passende pålidelighed."

Storbritannien har skrevet udkastet til resolutionen.

Medlemmerne af Sikkerhedsrådet stod inden krisemødets start i stilhed i et minut for at mindes dem, der mistede livet ved nedskydningen af flyet.

Sikkerhedsrådet har med beslutningen forstærket et internationalt krav om, at de ansvarlige for den tilsyneladende nedskydning af Boeing 777-flyet.

Vraget af flyet ligger i en kornmark i en separatistisk region, og vragdele og kropsdele er spredt ud over et stort område.

To amerikanske embedsmænd har sagt, at USA har en stærk mistanke om, at Boeing 777-flyet fra Malaysia Airlines blev skudt ned af ukrainske separatister, der støttes af Moskva.

I Sikkerhedsrådet sagde den amerikanske FN-ambassadør, Samantha Power, at flyet blev ramt af et missil fra en region under de prorussiske separatisters kontrol.

Andre amerikanske embedsmænd pointerede, at det er usandsynligt, at separatister kan få et avanceret våbensystem til at virke uden hjælp fra veluddannede russere. I Washington fremhæves det også, at Ukraines militær ikke har affyret et eneste missil under konflikten, selv om landets luftrum angiveligt er blevet krænket.

Ruslands FN-ambassadør har advaret Sikkerhedsrådet mod, at der gøres forsøg på at lægge pres på de personer, som skal undersøge flystyrtet.

- Der er behov for en upartisk undersøgelse af, hvad der skete. Der må ikke anvendes pres eller gøres forsøg på at påvirke udfaldet på forhånd, og insinuationer kan ikke retfærdiggøres i en sådan situation, siger ambassadør Vitalij Tjurkin.

/ritzau/AFP