FN ønsker særlig krigsforbryderdomstol i Sri Lanka

Skrevet af admin

16/09/2015

Mest læste i dag

Der bør oprettes en særlig krigsforbryderdomstol i Sri Lanka, som skal afgøre, hvem der har skylden for massedrab på civile tamiler under borgerkrigens slutfase i 2009, siger FN i en længe ventet rapport.

FN-rapporten siger, at både landets regeringsstyrker og den tamilske partisanbevægelse, LTTE, efter alt at dømme begik krigsforbrydelser, da titusinder af civile blev fanget midt i kampene under regeringsoffensiven mod De Tamilske Tigre for over seks år siden.

Offensiven førte til en blodig afslutning på den langvarige borgerkrig, samtidig med at den gjorde det af med "tigrene" i LTTE. En række af partisanernes topledere blev dræbt.

Ifølge FN er et retsopgør efter krigen af afgørende betydning for Sri Lankas retssystem, og FN foreslår, at der oprettes "en hybrid specialdomstol" med internationale dommere.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad Al-Hussein, mener, at domstolen vil udgøre en historisk mulighed for at skabe grundlæggende forandringer i Sri Lankas samfund.

Regeringen i Colombo varslede tidligere i denne uge, at den er klar til at nedsætte "sandheds- og forsoningskommission", sådan som det skete i Sydafrika efter apartheid.

Men mange - ikke mindst landets tamilske mindretal - mener, at dette ikke er nok, og de kræver, at de ansvarlige bliver stillet for retten.

Tamiler udgør omkring 15 procent af befolkningen på Sri Lanka, mens singaleserne udgør 75 procent. Tamilerne er i flertal i den nordlige og nordøstlige del af øen.

Tamilerne fremsatte i 1972 deres krav om en egen stat i deres områder. Partisanbevægelsen LTTE blev dannet i 1976.

Konflikten udviklede sig i 1983 til en fuld borgerkrig, som varede i 26 år. Konflikten anslås at have kostet næsten 100.000 mennesker livet.

I 2002 indgik parterne en våbenhvile efter norsk mægling, men allerede året efter trak LTTE sig fra videre forhandlinger.

I 2008 trak regeringen sig fra våbenhvileaftalen og optrappede kampene mod LTTE for at nedkæmpe bevægelsen. Over 40.000 mennesker skal have mistet livet under den sidste offensiv, som sluttede med sejr i maj i 2009.

/ritzau/Reuters