FN præsenterer samlingsregering for splittet Libyen

Flere måneder med forhandlinger i Libyen er mundet ud i, at FN sent torsdag kunne præsentere en ny samlingsregering for det splittede land.

- Efter et år, hvor vi har arbejdet sammen med flere end 150 libyske personer fra alle egne, er øjeblikket kommet, hvor vi endelig kan fremlægge et bud på en national samlingsregering, siger Bernadino Leon, FN's særlige udsending i Libyen, på et pressemøde i Marokko.

Siden Muammar Gaddafi blev væltet som landets leder i 2011, har der hersket politisk kaos i det store nordafrikanske land.

To forskellige parlamenter og regeringer har kæmpet om den politiske magt.

Herudover har adskillige væbnede grupper kæmpet om landområder, der mange steder gemmer på enorme olie- og gasfelter.

Den internationalt anerkendte regering tog sidste år flugten fra hovedstaden Tripoli og har siden arbejdet ud fra havnebyen Tobruk nær grænsen til Egypten.

Tidligere forsøg på at indgå en våbenhvile og genskabe stabiliteten i det borgerkrigsramte land er slået fejl.

Men ifølge Bernadino Leon er der bedre chance for, at den nye samlingsregering med én premierminister og tre vicepremierministre vil få succes.

- Vi tror på, at denne regering vil få succes, siger han.

- Alt for mange libyere har mistet livet, og så mange mødre har lidt. Næsten 2,4 millioner libyere har i dag brug for humanitær hjælp, tilføjer han.

Ifølge FN's forslag skal den nye regering ledes af Fayez el-Sarraj.

Regeringen inkluderer også navne fra oprørsregeringen i Tripoli kaldet GNC, selvom den så sent som onsdag krævede flere indrømmelser for at gå med til aftalen.

- GNC valgte i går ikke at foreslå nogen kandidater til regeringen og kræve flere rettelser til teksten.

- Det internationale samfund har sagt meget klart, at efter den enorme indsats for at nå frem til en tekst, er det ikke længere muligt at gøre dette, siger Bernadino Leon.

Begge landets parlamenter ventes at skulle stemme om planen for en ny samlingsregering.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip