FN: Verden er på vej mod en stor klimakatastrofe

Skrevet af Mathias Nielsen

110 uger siden

|

05/04/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
FN's klimapanel kommer med en alarmerende rapport.

Dagens topnyheder

FN’s klimapanel, IPCC, fremlægger i øjeblikket en stor rapport om status på det globale klima. Og det er ikke ligefrem gode nyheder, som de kommer med.

Nu langer Antonio Guterres også ud efter verdens regeringsledere.

Guterres er generelsekretær for FN, og er således organisationens øverste ansigt. 

Guterres stemplede resultaterne fra IPCC som en "skamfil" og sagde: 

"Vi er på vej mod en global opvarmning på mere end det dobbelte af den 1,5°C-grænse, der blev aftalt i Paris."

Rapporten opfordrer indtrængende til en "nu eller aldrig"-indsats for at sikre, at miljøet forbliver "leveligt", i en sidste advarsel til regeringer over hele verden.

I 2015 indgik medlemslandende en aftale i Paris, hvor man fastlagde en rækker punkter, alle lande skulle arbejde hen i mod frem til 2030.

Det er disse mål, som Guterrres mener bliver svære at nå. Og selv hvis de gør, så er fremtiden bekymrende.

Den seneste rapport konstaterer, at baseret på politikker implementeret frem til udgangen af ​​2020, står verden over for temperaturstigninger på 3,2°C i 2100 og en opvarmning på 2,8°C, selvom alle løfter om klimahandlinger for det næste årti rent faktisk bliver indfriet.

Udledningen af emissionerne skal toppe før 2025 for at begrænse opvarmningen til 1,5 °C eller 2 °C, tilføjer rapporten ifølge Metro.

'Vi er på hurtig vej mod klimakatastrofer: Større byer under vand, hidtil usete hedebølger, skræmmende storme, udbredt vandmangel, udryddelsen af ​​en million arter af planter og dyr’, sagde Guterres.

Rapporten advarer om, at opfyldelse af globalt vedtagne mål om at begrænse temperaturstigninger til 1,5  grader eller under 2 grader kræver dybe og øjeblikkelige nedskæringer af drivhusgasemissioner på alle områder.