Hvis sygeplejersker og sosu-assistenter ikke har kompetencerne eller viden til at løse de stadig mere udfordrende sundhedsopgaver, der opstår i kommunerne i takt med, at patienter udskrives tidligere fra sygehusene, er det kommunernes egen skyld.
Det påpeger formand i FOA, Dennis Kristensen, efter at Kommunernes Landsforening (KL) har udpeget sundhedsuddannelserne som skurk og årsag til manglende viden om de kommunale sundhedsopgaver hos nyuddannede sundhedsfolk.
- Jeg synes, at kommunerne har haft meget svært ved at komme op i omdrejninger, når det handler om de opgaver, de fik som følge af kommunalreformen.
- Så jeg kan godt forstå, at de selv har et stort fokus på, hvordan de bliver bedre til at udføre dem, siger Dennis Knudsen.
KL har formuleret en række anbefalinger til at justere seks sundhedsfaglige grunduddannelser, så kommunen og dens sundhedsopgaver kommer mere i fokus.
I FOA, der organiserer flere end 30.000 sosu-assistenter, er man enig i, at der er kommet nye udfordringer og større krav til den kommunale sundhedspleje.
Og det skaber grobund for en debat om, hvorvidt sundhedsuddannelsernes trænger til at fokusere mere på kommunerne, erkender Dennis Kristensen.
- Vi må bare ikke lande i den situation, at kommunerne kan undskylde sig med, at de ikke fik skabt den sundhedsopgaveløsning, som de skulle efter kommunalreformen, på grund af de ansattes uddannelser.
- For sådan hænger det ikke sammen, tilføjer FOA-formanden.
Han får opbakning fra formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, der efterlyser mere initiativ fra kommunerne selv.
- Jeg synes, at kommunerne skal anstrenge sig mere på at gøre sig attraktiv over for både de studerende og erfarne sygeplejersker.
- Man kan ikke bare klandre de studerende, at de ikke ved mere om det kommunale system, siger hun.
/ritzau/