Fremover skal butikker og restauranter ikke kunne blære sig med, at de har fået fire glade smileyer i træk og dermed har gjort sig fortjent til en elitesmiley.
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil nemlig afskaffe elitesmileyerne i forbindelse med det næste fødevareforlig.
- Vi er rigtig glade for, at vi har en smiley-ordning i Danmark. Det er Forbrugerrådet, det er erhvervslivet, og det er jeg som minister. Så vi skal ikke afskaffe smileyordningen som sådan.
- Men jeg synes, at vi skal se på, om vi skal afskaffe den del, der handler om elitesmileyer, siger Dan Jørgensen.
Elitesmileyerne må lade livet, fordi forbrugerne ikke helt har forstået, hvad de egentlig betyder, siger han.
Fødevareministeriet har undersøgt kendskabet til ordningen, og alt for mange danske forbrugere tror, at den betyder noget andet, end den egentlig gør, lyder ministerens forklaring.
- Når man har spurgt folk om, hvad den betyder, så har over 50 procent ikke vidst det. Folk tror, der er et højere sikkerhedsniveau, end der egentlig ligger i det i at få en elitesmiley. Det er selvfølgelig klart, at det ikke er det, der er hensigten, siger ministeren.
- Derfor mener jeg ligesom Forbrugerrådet og dele af erhvervslivet, at den skal droppes, tilføjer han.
At forbrugerne ikke umiddelbart kan stole på, at en elitesmiley er garanti for pletfrie forhold i det lokale supermarked eller på stamcaféen, har TV Syd dokumenteret i flere tv-indslag.
I flere indslag har TV Syd afsløret mangelfuld rengøring og dårlig hygiejne i Bilkas varehuse i Kolding, Sønderborg og Horsens, da tv-stationen var i de tre nævnte varehuse mandag den 6. januar.
Få timer efter tv-optagelserne fik Dansk Supermarked besked om, at der var beskidt i butikkerne, og så blev der straks gjort rent.
Men selvom Bilka erkendte, at hygiejnen var langt under standard, har fødevaremyndighederne alligevel netop givet varehuset en ny elitesmiley.
En elitesmiley kan opnås ved, at en virksomhed har fået fire storsmilende smileys i træk og ikke har haft anmærkninger fra fødevarekontrollen gennem mindst 12 måneder.
Virksomheder, som ikke bliver kontrolleret regelmæssigt, men når der er behov for det, kan ikke få elitestatus.
Ordningen blev indført i 2008.
/ritzau/