Fødevarestyrelsen advarer mod farlig trend: Giver forgiftninger hos børn og unge

Skrevet af Sarah S

26 uger siden

|

15/11/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er overalt på TikTok - og det kan være farligt for børn og unge.

Dagens topnyheder

På de sociale medier kører der med jævne mellemrum forskellige 'trends', som især unge er en del af.

Det er der nu igen, men det er desværre ikke en helt ufarlig én af slagsen. Derfor advarer Fødevarestyrelsen nu.

Trenden går ud på, at man køber den særlige tortilla chips, som er krydret med verdens stærkeste chili.

"Hot Chip Challenge har en imponerende chilistyrke på 1,8-2,2 milioner Scoville-enheder, og vil den give den garvede chilispiser sved på panden. Udfordr dine venner, eller test dine egne grænser med Hot Chip Challenge," står der blandt andet om den ualmindeligt stærke tortilla chips, som bliver solgt enkeltvis i disse pakker.

Mange unge har udfordret hinanden, men det er endt knap så skægt.

"På TikTok og andre sociale medier kan man under hashtagget #hotchipchallenge se børn og unge tage udfordringen op om spise en meget stærk tortillachip krydret med en af verdens stærkeste chilier. Udfordringen går ud på at spise det meget stærke chiliprodukt Hot Chip Challenge. Produktet sælges som en enkelt tortillachip i både Danmark og EU," lyder det fra Fødevarestyrelsen, som fortsætter:

"I Tyskland er der set flere forgiftninger hos børn og unge (ikke voksne), som har spist chiliproduktet. Fødevarestyrelsen advarer derfor forældre om trenden #hotchipchallenge."

Man bør være opmærksom på, at der er en række skadelige effekter ved at spise en meget stærk chili. Herunder beskriver Fødevarestyrelsen følgende:

De skadelige effekter ved at spise meget stærk chili eller chiliprodukter er bl.a. irritation af slimhinder, kvalme, opkastning og voldsomt forhøjet blodtryk, som i værste fald kan være livstruende.

"Har dit barn spist stærk chili uden akutte forgiftningssymptomer, er der dog ingen grund til bekymring," lyder det dog fra Fødevarestyrelsen.

Er uheldet ude og dit barn viser akutte symptomer lige efter at have spist chiliprodukter som Hot Chip Challenge, kan du kontakte Giftlinjen på tlf. 82 12 12 12

Hvis du spiser stærk chili (capsaicin) i et helt måltid, kan det ikke sammenlignes med at spise en enkelt chip uden at spise eller drikke andet – ligesom i udfordringen Hot Chip Challenge.