Fødevarevirksomheder ser sort på fremtiden

Skrevet af admin

12/03/2015

Mest læste i dag

Selv om dansk økonomi ser ud til at være på vej mod bedre tider, er det svært at få øje på optimismen i landsbrugs- og fødevarevirksomhederne.

Landbrug & Fødevarer foretager hvert kvartal en konjunkturmåling blandt sine største medlemmer for at lodde forventningerne til det kommende år, og den seneste opgørelse giver et indtryk af en meget pessimistisk branche.

Forventningerne til blandt andet efterspørgslen herhjemme og i udlandet er fortsat helt i bund, og 38 procent af virksomhederne svarer, at de mangler ordrer.

Samtidig er det samlede konjunkturbarometer markant lavere end for et år siden.

- Pessimismen bunder først og fremmest i udviklingen på verdensmarkedet, hvor fødevarepriserne har været lave igennem længere tid.

- Og selv om man kan se en lille optøning i den dybfrosne europæiske økonomi, så er der med de uafklarede situationer i Grækenland og Rusland fortsat en masse usikkerhed, siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

Målingen viser desuden svigtende tiltro til prisudviklingen i udlandet, svage resultatforventninger herhjemme og ikke mindst en forventning om lavere beskæftigelse i branchen.

Set over de seneste fire år har troen på at kunne bevare arbejdspladserne kun været mindre i foråret 2013.

- For de fleste virksomheder er afskedigelser det sidste greb, man tyer til. Både fordi man tænker på konsekvenserne for de mennesker, der mister deres job, men også fordi man jo også får brug for arbejdskraften, når hjulene igen begynder at rulle hurtigere.

- Men noget tyder altså på, at flere kan se sig nødsaget til at gå den vej, siger Thomas Søby.

Han efterlyser politisk hjælp i form af tiltag, der kan forbedre konkurrenceevnen.

- Det er svært at gøre noget ved efterspørgslen på verdensmarkedet i en lille og åben økonomi som vores.

- Men fra politisk side kan man sørge for, at rammevilkårene for branchen er på højde med de lande, vi konkurrerer med.

- Det handler blandt andet om at sikre, at vi ikke overimplementerer EU-lovgivning og samtidig sørger for, at skatte- og afgiftssystemet ikke hæmmer danske virksomheders konkurrenceevne unødigt, siger han.

Den seneste analyse er foretaget i perioden 17. februar til 4. marts og omfatter 88 virksomheder, hvoraf de 46 har svaret.

/ritzau/