Fødselsdeprimerede mødre har større risiko for selvmord

Skrevet af admin

07/03/2016

Mest læste i dag

Jeg kan ikke være en god mor, og verden vil være bedre uden mig.

Selv om den almindelige forestilling er, at en nybagt mor er lykkelig, når hun holder sin nyfødte baby i sine arme, er virkeligheden sommetider en anden.

Op til hver tiende nybagte mor bliver ramt af en fødselsdepression, mens en ud af 1000 bliver ramt af en fødselspsykose.

Og blandt kvinder med alvorlige fødselsrelaterede, psykiske sygdomme er risikoen for selvmord langt højere end hos andre nybagte mødre, viser et nyt, omfattende dansk studie.

I løbet af de 40 år, som studiet dækker, har otte kvinder taget deres eget liv på grund af en fødselsdepression eller fødselspsykose senest et år efter, at de har født.

- Vi ser en meget høj risiko for selvmord blandt kvinder med en alvorlig, psykisk sygdom lige efter fødslen, siger Trine Munk-Olsen, som er seniorforsker ved Center for Registerforskning på Aarhus Universitet og en af hovedforfatterne bag undersøgelsen.

- I absolutte tilfælde er det ikke så mange kvinder, der begår selvmord, men det er jo yderst tragiske tilfælde, som vi er meget bekymrede for, siger hun.

Studiet er et af de mest omfattende nogensinde, da det bygger på data fra over 1,5 millioner kvinder i perioden 1970 til 2011.

De seneste år er fokus på risikoen for fødselsdepressioner øget. Blandt andet bliver både mødre og fædre screenet for symptomer på fødselsdepression.

Alligevel er det vigtigt, at sundhedspersonale bliver endnu mere bevidst om, at forældre til nyfødte kan blive ramt af depression og selvmordstanker.

- Det er ikke alle mødre, der per definition oplever, at moderskabet er fantastisk, men jeg ved, at sundhedsplejersker og de praktiserende læger er meget opmærksomme på det, siger Trine Munk-Olsen.

- Men der er er mange faggrupper, der er i kontakt med de nybagte mødre, og det er utrolig vigtigt, at de alle har fokus på den problematik.

Symptomerne på en fødselsdepression er blandt andet rastløshed, selvbebrejdelse og tvangstanker.

Hvis depressionen ikke bliver behandlet, varer den som regel et halvt til et helt år, inden den forsvinder igen. Den kan dog blive kronisk og vare i flere år, og en depression kan i værste fald udvikle sig til en psykose.

/ritzau/