Første danske patient afprøver japansk medicin mod COVID-19

Ole Schmeltz Søgaard, læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, viser her den pilleæske, som patienterne i lægemiddelforsøget vil få medicinen i (foto: Tonny Foghmar).

Lægemidlet camostat mesylate er nu ankommet til Danmark, og i dag får den første patient på Aarhus Universitetshospital medicinen som forsøgsbehandling mod COVID-19.

For blot en uge siden fik forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet 5 mio. kr. fra Lundbeckfonden til at afprøve, om et japansk lægemiddel mod halsbrand – camostat mesylate - kan bruges til at behandle ny coronavirus (COVID-19).

"Vi har nu fået forsøgsmedicinen hjem fra Japan og kan gå i gang med at behandle," fortæller Ole Schmeltz Søgaard, der er læge på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Studiet starter med den første patient på Aarhus Universitetshospital i dag, og medicinen gives til udvalgte patienter, som er indlagt med COVID-19.

Spændte på resultatet

Afprøvningen af medicinen foregår som et blindet forsøg. D.v.s. at hverken patienterne, personalet eller forskerne ved, om patienterne får det aktive stof eller en uvirksom behandling (placebo). Når i alt 180 patienter har fået medicinen eller placebobehandlingen, bliver der lavet en analyse, som kan vise, om den ene gruppe har et mildere forløb eller en kortere indlæggelse end den anden gruppe.

"Vi er selvfølgelig meget spændte på, om medicinen virker mod COVID-19," siger Mads Fuglsang Kjølby, der er læge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitetshospital.

I marts viste et tysk forsøg, at camostat mesylate i celleforsøg kunne bremse COVID-19. Danmark er det første sted i verden, der systematisk afprøver medicinen mod COVID-19 hos mennesker.

Camostat mesylate kom allerede på markedet i Japan i 1986, hvor den i dag bruges til at behandle halsbrand og betændelse i bugspytkirtlen.

Læs også

Kendt antiparasitisk medikament dræber coronavirus på 48 timer

 

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip