Fogh: Fremtidens militær er mere mobilt

Når Natos kamptropper ved udgangen af 2014 forlader Afghanistan, står alliancen i en situation, hvor den ikke længere er aktiv i en stor militær operation.

Mens kritikerne tvivler på Natos fremtidige eksistensberettigelse, spår generalsekretær Anders Fogh Rasmussen ikke overraskende samarbejdet en stor betydning fremover.

Det bliver dog ikke nødvendigvis i så omfattende og langvarige operationer som den i Afghanistan.

- Jeg ser et fremtidigt Nato, der er i stand til at løse meget konkrete forsvarsopgaver, fortæller Anders Fogh Rasmussen under et arrangement om alliancens fremtid i Det Krigsvidenskabelige Selskab i København.

- Det klassiske eksempel er Libyen, hvor FN traf beslutningen, og hvor Nato tog ansvar for operationen. Vi gik ind i marts og ud i oktober - hurtigt ind og hurtigt ud. Det skal vi være parat til, mener generalsekretæren.

Han mener, at de militære styrker i Nato er "stærkere end nogensinde", efter at de har været aktive i blandt andet krigen i Afghanistan.

Men Anders Fogh Rasmussen understreger samtidig, at Nato ikke kan rejse rundt og løse alverdens kriser.

- Jeg lægger ikke op til, at Nato skal være en global politibetjent. Men vi skal være i stand til at rykke hurtigere ud, end vi har gjort i fortiden. Det betyder ganske krævende forandringer af måden, vi organiserer vores forsvar på, siger han.

Generalsekretæren advarer imod flere af de spareøvelser, som særligt Europa har oplevet på forsvarsområdet.

- Godt nok koster forsvar, men usikkerhed koster meget mere.

Den tidligere danske statsminister benyttede samtidig lejligheden til at rose Danmarks engagement i Nato-samarbejdet.

- Danmark er et kerneland i Nato. Der er meget stor respekt omkring den danske indsats.

Anders Fogh Rasmussen er generalsekretær i Nato frem til 30. september i år. Hvad han derefter skal lave, er endnu uvist.

/ritzau/

 

Dagens Gossip