Fogh har opskriften klar til Ellemann: Mette Frederiksen skal opfylde disse krav

Skrevet af Mathias Busekist

19/11/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fogh nævner en række krav, som formand Jakob Ellemann-Jensen (V) bør have opfyldt, før han går i regering med Mette Frederiksen (S).

Dagens topnyheder

Venstre bør gøre forsøget på at opfylde Mette Frederiksens drøm om at lave en bred regering - for de skal til at komme videre i teksten. 

Men i et interview med Politkken nævner den tidligere Venstre-statsminister og formand Anders Fogh Rasmussen en lang række krav, som nuværende Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen skal have opfyldt, inden han indgår i en regering med Mette Frederiksen som statsminister.

Ifølge Anders Fogh Rasmussen kan det blive en farefuld færd med Mette Frederiksen for bordenden, da der vil være risiko for at blive "juniorpartner" samt "skydeskive" for de øvrige partier i blå blok.

Ifølge Anders Fogh Rasmussen skal Mette Frederiksen påtage sig ansvaret for fejlene, der blev begået under minksagen samt indrømme, at fejlene var alvorlige. 

Videre skal hun erklære, at der aldrig igen vil blive gennemført større beslutninger uden lovhjemmel. 

"Til gengæld må Jakob Ellemann også gå ud og sige, at han så på den baggrund har genvundet sin tillid til statsministeren. Og selvfølgelig afstå fra kravet om en rigsretssag, som den blå side besluttede på et tidligt tidspunkt. Den sag er man nødt til at lukke på den måde," siger Anders Fogh.

Anders Fogh emner derudover, at sagerne mod tidligere FE-chef Lars Findsen, som er tiltalt, og tidligere forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen, som forventer at blive tiltalt, helt droppes

Slutteligt lufter han tanken om at regeringsgrundlaget skal være meget detaljeret og præcist, og at samarbejdet skal drives frem af et lille koordinationsudvalg bestående af få top-ministre.

På Christiansborg var der et flertal, der stemte for, at der bør foretages en advokatvurdering af minksagen for at få afklaret, hvorvidt Mette Frederiksen skal drages til ansvar.