Folketinget får intern opsang: For lav interesse for EU

Skrevet af admin

10/05/2014

Mest læste i dag

Vi har hørt det før: befolkningen sætter sig ikke nok ind i EU-stoffet, og alle debatter ender derfor i sidste ende med, om man er for eller imod EU.

Men nu er det også folketingspolitikerne, der står for tur. Og det fra egne rækker.

Ifølge en intern undersøgelse svarer Folketingets forskellige fagudvalg ofte ikke på henvendelser om nye EU-lovgivningsforslag fra Folketingets Europaudvalg, der ellers agerer en form for tovholder mellem Folketinget og EU-systemet.

Derfor sender formanden for Europaudvalget, Venstres Eva Kjer Hansen, nu i et brev en opsang til sine kolleger om at udvise mere interesse for EU-stoffet.

"I dag udvælger Europaudvalget ca. 5-10 EU-lovgivningsforslag om året, som udvalgene bliver bedt om at komme med en udtalelse om. Cirka halvdelen af disse anmodninger besvares", skriver Eva Kjer Hansen blandt andet i brevet.

- Fra min side er det ment som en opsang til fagudvalgene om, at nu skal vi altså have et lidt stærkere engagement, siger hun til Ritzau.

- Mit indtryk er, at der er en begrænset interesse for på et tidligt tidspunkt at gå ind i diskussionen af EU-sagerne. Jeg er bekymret for, at det her manglende engagement betyder, at vi ikke får snakket nok om, hvad vores ønsker til EU-sagerne er, siger hun.

Eva Kjer Hansen er ikke i tvivl om konsekvenserne:

- Konsekvensen er nogle gange, at der slet ikke kommer noget svar eller nogen tilkendegivelse fra Folketinget, og min vurdering er, at vi kunne have en meget stærkere stemme, hvis EU-spørgsmålene fyldte noget mere i fagudvalgene, siger hun.

Hun påpeger også, at den sparsomme ildhu medfører, at Folketingets medlemmer først bliver opmærksomme på EU-lovgivningen, når den skal implementeres i dansk lov - og hvor det dermed er for sent at påvirke noget.

- Så går der nogle år, og når det så skal implementeres i Folketingssalen, så siger man "hov, hvor kommer det fra?". Selvom det blev behandlet for to år siden, hvor man havde muligheden for at påvirke det, men hvor det bare passerede igennem, siger Eva Kjer Hansen.

- Når vi vil påvirke EU-lovgivningen, så gælder det jo om at gøre det så tidligt som muligt og inden, at det behandles på rådsmøderne, fastslår formanden for Europaudvalget.

/ritzau/