Folketinget kigger på løsning for hjemrejsetruede børn

I denne uge skal Folketingets partier forsøge at blive enige om en lovændring, der vil gøre det muligt for gymnasieeleven Songül Yüksel og omkring 30 andre børn og unge at søge om familiesammenføring, selvom de opholder sig ulovligt i Danmark.

Det, der skiller partierne ad, er blandt andet, hvordan man sikrer, at lovændringen kun åbner en dør for børn, der ikke selv er skyld i, at de har trodset beskeden på at rejse ud af landet.

- Bekymringen er, at det kan komme til at sende et signal om, at hvis man bliver længe nok, kan det være, at Folketinget på et eller andet tidspunkt griber ind og laver en lovændring, siger Tom Behnke, der er retsordfører for Det Konservative Folkeparti.

Sagen begyndte i februar, hvor det kom frem, at 19-årige Songül Yüksel står til at blive smidt ud af Danmark, selvom hun ikke har kontakt til sin mor og bedstemor i Tyrkiet.

Ligesom 30 andre kan hun ikke søge om familiesammenføring, fordi hun allerede har fået afslag og altså er blevet ulovligt i Danmark.

I mellemtiden er der dog blevet indført mere lempelige regler, som bestemmer, at børn ikke skal sendes tilbage til en forælder, de ikke har kontakt med.

I sidste uge præsenterede justitsminister Karen Hækkerup (S) Folketingets partier for et udkast til en lovændring, der vil gøre det muligt for børnene at få prøvet deres sag efter de mere lempelige regler fra 2012.

- Vi har diskuteret, hvor meget vi kan snævre kredsen ind, så vi rammer lige præcis de rigtige personer, sagde ministeren efter mødet.

Ifølge Tom Behnke er det vigtigt, at man kun omfatter de børn, der ikke selv har bestemt, at de ville trodse myndighederne.

- Hvis børnene ikke har kunnet forlade Danmark, fordi forældrene ikke vil give tilladelse, er det jo ikke nødvendigvis deres skyld, siger han.

Alle partier med undtagelse af Dansk Folkeparti mødes på onsdag for at diskutere sagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip