Forældre: Stop med at give jeres børn Panodil

Skrevet af Sol Stoffregen

10/07/2014

Mest læste i dag

De fleste kender situationen med små børn, der får feber og bliver utilpasse. Og de fleste kender også løsningen på den situation: Vi giver dem noget smertestillende fx en halv Panodil, Pinex eller Pamol, og den behandling fortsætter måske i nogle dage.

Sådan skriver to svenske børnelæger, Salomon Schulman og
Tomas Sveger, i et debatindlæg i den svenske avis Aftonbladet. De to læger mener, at der mangler fokus på risici ved at give børn de førnævnte produkter, som alle indeholder det aktive stof paracetamol.

Læs ogsåEn mors mareridt: Min søn var ved at drukne på land

Panodil, Pines eller Pamol, som fås i håndkøb på apoteket og i supermarkedet, har i mange år været den fortrukne måde at behandle feberramte børn på. Men nu har forskning sat kraftigt spørgsmålstegn ved paracetamol, skriver Salomon Schulman og Tomas Sveger i debatten.

Et dyreforsøg viser, at giver man 10 dage gamle mus 1-2 doser paracetamol rammer det hjernens udvikling i en grad, der kan føre til hyperaktivitet, nedsat indlæringsevne og forringet hukommelse. Ligesom det er kommet frem, at gravide kvinder, der tager paracetamol kan skade deres ufødte børn, som kan få adfærdsmæssige problemer og ADHD-symptomer. 

Læs også: Dette er verdens farligste dyr - og nej, det er ikke malariamyggen

Alligevel er paracetamol stadig meget populært, hvilket undrer de to læger, som mener, at forskningsresultaterne er blevet behandlet med en obskur passivitet. Alene i Sverige bliver der årligt solgt 450 tons piller med paracetamol, og tusindvis af svenske børn og unge bliver forgiftede af produkterne. 

På baggrund af forskningen er det de to lægers klare opfordring, at smertestillende med paracetamol straks bliver receptpligtigt, og at gravide kvinder og forældre bliver fyldestgørende informeret om paracetamols kendte og ukendte risici. Kun i få tilfælde mener de to børnlæger, at paracetamol kan gå an til børn, og det er ved fx skoldkopper og influenza.  

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med   

Salomon Schulman er speciallæge i pediatri og børnepsykiatri, og Tomas Sveger er docent i pediatri. Hele debatindlægget kan læses her.