Forhistorisk massakre afdækket i Kenya

Skrevet af admin

21/01/2016

Dagens topnyheder

Menneskets umenneskelighed over for mennesker er ikke noget nyt fænomen, som den skotske digter Robert Burns sagde det i 1700-tallet. Forskere siger, at de har fundet de hidtil ældste beviser på menneskers krigsførelser i fossiler, som vidner om en massakre i Kenya for omkring 10.000 år siden.

Resterne af 27 mennesker fra en stenalder jæger-samlerkultur er blevet afdækket på et sted ved navn Nataruk - omkring 30 kilometer vest for Lake Turkana i det nordlige Kenya. Deres jordiske rester viser, at de fik en voldelig død - og øjensynligt blev efterladt døende - uden at blive begravet.

En mands skelet er blevet fundet med et skarpt blad fremstillet af vulkansk aske presset ind i hans skulder, mens en anden har to store sår i hovedet - øjensynligt forårsaget af en kølle, som har knust hans hovedskal. En kvinde, der var højgravid, synes at have været bundet på hænder og fødder.

21 af de dræbte var voksne, mens seks var børn.

- Der har uden tvivl været tale om en eller anden form for konflikt, siger en professor fra Cambridge Universitetet, Robert Foley, til BBC.

Han tilføjer, at det pågældende sted for 10.000 år siden var et frodigt område tæt på søen, og at stridigheder typisk handlede om husdyr, korn og steder.

- Det har været formodet, at jægere og samlere så vidt muligt undgik konflikter, fordi de kunne bevæge sig væk, men fundet i Nataruk viser, at de kæmpede om ressourcer, siger Foley.

En anden forsker fra Cambridges Universitet, Marta Mirazón Lahr, siger, at de dræbte øjensynligt blev udsat for et planlagt angreb af plyndringsmænd.

- Det var et brutalt, fysisk og dødeligt angreb, hvor det var hensigten at dræbe disse personer før de kunne forsvare sig eller gå til modangreb, siger hun.

Fossilerne i Nataruk rejser spørgsmålet om, hvorvidt krigsførelser var en del af menneskets tilværelse i meget længere tid end hidtil antaget, tilføjer hun.

/ritzau/Reuters